Energierekening gas elektriciteit 2024

De energierekening in 2024, zonder prijsplafond: wat weten we al en wat is nog onzeker?

In de loop van 2022 en 2023 hebben we heel wat artikelen geschreven over de energieprijzen en de historisch hoge energierekening. Tot 31 december 2023 bent u door het prijsplafond nog beschermd, mochten er opnieuw extreme prijsstijgingen komen. Maar hoe zijn de vooruitzichten voor 2024? Wat weten we zeker en wat is nog onbekend? Dit is de huidige stand van zaken, met Prinsjesdag en de start van de herfst op komst.

Najaar 2022: historische hoge energierekening

Weten we nog, het najaar van 2022? Een paar maanden na de start van de oorlog in Oekraïne stijgen de energieprijzen tot nooit eerder bereikte hoogtes. Maar vervolgens dalen de tarieven voor gas en elektriciteit ook razendsnel. De markt is hierdoor zo onzeker dat vaste energiecontracten tijdelijk uit de markt verdwijnen. Inmiddels kunt u wel weer voor een langere tijd uw energieprijzen vastzetten, al is het duurder geworden om een vast energiecontract voortijdig op te zeggen. Per 1 januari 2023 is er bovendien een prijsplafond voor gas en elektriciteit gekomen, dat voor het gehele jaar 2023 duidelijkheid biedt. Maar dat prijsplafond is er vanaf 1 januari 2024 dus niet meer.

Wat komt er in de plaats voor het prijsplafond?

Wat daarvoor in de plaats gaat komen, is nog niet duidelijk. Energie-expert Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer schrijft dat het ministerie van Economische Zaken aan nieuwe ingrepen werkt. “In het voorjaar zijn daar een aantal opties voor beschreven, waaronder ‘gericht prijsplafond’ en een verlaging van de gasbelasting onder de 800 m3. Vlak voor Prinsjesdag (19 september 2023, red.) verwacht ik dat de maatregelen voor 2024 bekend gemaakt gaan worden.” Voor veel Nederlanders blijft dit hoognodig, gezien de energiearmoede bij ruim 600.000 huishoudens in 2022. Bovendien zijn er 165.000 aanvragen bij het inmiddels gesloten Tijdelijk Noodfonds Energie binnengekomen.

Onzekere factoren: weersomstandigheden

Ondertussen is het nog onduidelijk hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen. Heel simpel gesteld is de prijs van gas en elektriciteit een kwestie van vraag en aanbod. Komt er een koude winter aan en hebben we dus veel energie nodig? En hoeveel hebben de leveranciers op voorraad? Als de temperaturen dalen, ontstaat er uiteraard meer vraag naar gas en gaan de prijzen omhoog. De prijs van elektriciteit reageert vervolgens op de gasprijs. Maar eind 2022 en begin 2023 zijn de temperaturen flink meegevallen. Nederlanders hebben bovendien ingrijpend bezuinigd op hun energieverbruik. De gasvoorraden zijn mede hierdoor nog goed gevuld. Krijgen we 1 jaar later opnieuw zo’n milde winter? Het zou een slok op een borrel schelen, voor wat betreft de energierekening.

Energietoeslag 2023
Lees ook: Energietoeslag van 1.300 euro blijft van kracht in 2023: wat is er tot nu toe bekend?

Onzekere factoren: oorlog, lockdown, onderhoud en stakingen?

Daarnaast is het de vraag wat er links en rechts in de wereld gebeurt. We hebben het al benoemd, de oorlog die sinds februari 2022 in Oekraïne woedt, waardoor de import van Russisch gas flink is afgenomen. Omdat per 1 oktober 2023 ook de gaskraan in Groningen dichtgaat, moet Nederland op zoek naar alternatieven. Gas uit Noorwegen en het vloeibare lng (liquid natural gas), afkomstig uit onder meer Qatar en de VS, zijn dit soort moderne alternatieven.

Maar dit lng is schaars. Experts waarschuwen bovendien voor een veel hogere vraag naar lng vanuit China en andere Aziatische landen. Na de lockdownbeperkingen in 2022 trekt de economie daar weer aan. Daarnaast reageert de gasprijs op relatief kleine gebeurtenissen, overal ter wereld. Onderhoudswerkzaamheden die uitlopen in Noorwegen, maar ook een dreigende staking bij een Australische exporteur. Het zijn factoren die de gasprijs in de zomer van 2023 meteen omhoog geduwd hebben.

Gas elektriciteit betalingsachterstand afsluiten
Lees ook: Regels bij betalingsachterstand versoepeld: wanneer mag uw energieleverancier u pas afsluiten?

Gasvoorraad in Nederland goed gevuld

Toch is de stemming redelijk optimistisch in de nazomer van 2023, hoewel er dus nog wat onzekere factoren zijn. Vattenfall kan bijvoorbeeld goedkoper gas en elektriciteit inkopen en verlaagt hierdoor per 1 oktober 2023 de tarieven. Essent gaat ook lagere tarieven rekenen en Eneco beweegt eveneens mee met de actuele marktprijzen. “De uitdagingen zijn niet weg, er zijn geen garanties, maar we staan er veel beter voor dan vorig jaar”, vat Vattenfall-directeur Cindy Kroon samen in De Telegraaf.

Nederland gaat namelijk met goed gevulde gasreserves de herfst en winter tegemoet. Op vrijdag 18 augustus 2023 meldt Rijksoverheid dat de gasreserves een vulgraad van 93,3 procent hebben. Dit is al ruim 10 procent boven de ideale vulgraad op 1 september (82,5 procent). Volstaat deze voorraad? Of is er meer van het duurdere lng nodig, waarvoor Europa geduchte concurrentie van de Aziatische landen heeft? Dat moet later in het najaar blijken.

zonnepanelen terugleverkosten
Lees ook: Waarom de teruglevering van zonnepanelen extra geld gaat kosten

Nagenoeg zeker: netbeheerkosten op uw energierekening omhoog

Naast gas gebruiken we uiteraard ook massaal elektriciteit. Door de opkomst van zonnepanelen is dit zelfs zo massaal geworden dat het elektriciteitsnet overbelast dreigt te raken. Netbeheerders moeten kosten maken om dit elektriciteitsnet op peil te houden. En die investeringen vertalen zich in hogere netbeheerkosten op uw energierekening. Dit zijn vaste kosten die u maakt om energie af te kunnen nemen, los van hoeveel u uiteindelijk verbruikt. Volgens de 1e voorspellingen gaat dit voor een gemiddeld huishouden 60 euro extra per jaar betekenen in 2024. Maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt later bekend hoe hoog deze tarieven exact gaan uitvallen.

(Bron: Archief, ANP, Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio, NU.nl, De Telegraaf, TNO, Independer, Noodfondsenergie.nl, Easyswitch, Rijksoverheid, Energievergelijk.nl, ACM, X: @BM_Visser. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Ton Voorn says:

  Gas en electra behoren tot noodzakelijke kosten van levensonderhoud . Waarom kan de BTW dan niet terug naar 9% ?

  J.W.van den Bos says:

  De gasrekening is voornamelijk duurder geworden door de exorbitante verhoging van de belastingen en bijkomende kosten.Als voorbeeld ik woon in een appartement van 100 mtr2 zeer goed geïsoleerd en9 jaar geleden opgeleverd in de jaren 2020-2021 -2022 had ik een vast jaarcontract en betaalde voor mijn totale gebruik op jaarbasis €750.= Nu betaal ik alleen aan belasting en bijkomende kosten €850.= per jaar en daar komt mijn verbruik dan nog bij mijn gebruik is naar beneden gegaan kom nu op ong.gemiddeld op €135.= per maand dus ongeveer €1600.= per jaar dankzij de maatregelen van onze min van financiën

  wolfman48 says:

  BTW weg op 1e levensbehoeften of terug naar 9 %.

  Netbeheerskosten 60 euro per huishouden omhoog!
  Dat is een leuke geste aan de mensen die geen zonnepanelen kunnen bekostigen maar wel mee mogen betalen
  voor de WEL zonnepaneelbezitters die er aan meehelpen het elektriciteitsnet te overbelasten, overigens .zonder dat deze bezitters dat bewust doen.
  In Nederland is het zo dat iedereen lekker gemaakt moet worden, in dit geval zelf stroom opwekken d.m.v. zonnepanelen, en als de
  markt driekwart verzadigd is dan zijn alle voordelen voorbij en mag je als burger je overal rot voor betalen.
  We worden als inwoner van dit land steeds op het verkeerde been gezet. NIEUWE REGERING DOE ER IETS AAN?????