Tijdelijk Noodfonds Energie

U kunt nog tot 5 mei 2023 een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie

Komt u in aanmerking voor een bijdrage uit het Tijdelijk Noodfonds Energie? En zo ja, heeft u al een aanvraag gedaan? Dit kunt u ook nog met terugwerkende kracht doen, tot 5 mei 2023. In dit artikel leggen we uit wat er allemaal bij zo’n aanvraag komt kijken.

Wat is het Tijdelijk Noodfonds Energie?

In februari 2023 hebben we al eens een artikel over het Tijdelijk Noodfonds Energie geschreven. Dit noodfonds is een potje met maximaal 50 miljoen euro, met bijdragen van het kabinet en de energiemaatschappijen. Als u tijdens de periode oktober 2022-maart 2023 een laag inkomen en een hoge energierekening heeft gehad, kunt u een tegemoetkoming aanvragen. U heeft nog tot 5 mei 2023 de tijd om met terugwerkende kracht een aanvraag over deze periode te doen. Als u inderdaad in aanmerking komt, kan dit een extraatje van een paar 100 euro opleveren.

Hoe weet u of u een aanvraag kunt doen?

Of u recht heeft op deze financiële ondersteuning, kunt u via de Noodfonds-check controleren. Hoeveel uw huishouden per maand verdient en hoe hoog uw maandelijkse energiekosten zijn, zijn de belangrijkste vragen. Daarnaast speelt het mee of u al gebruik maakt van betalingsregelingen en of u de dagelijkse boodschappen heeft kunnen betalen. Als u de Noodfonds-check heeft ingevuld, adviseert het systeem om wel of niet een aanvraag te doen. Is het 1e het geval, dan kunt u dit aanvraagformulier voor het Tijdelijk Noodfonds Energie invullen.

Prijsplafond
Lees ook: Het prijsplafond voor gas en elektriciteit: hoeveel kunt u per dag en per maand verbruiken?

Wat is verder belangrijk om te weten?

Let op: de inkomensgrens voor samenwonenden is in de tussentijd omhoog gegaan. In het artikel uit februari 2023 maken we nog melding van 3.794 euro bruto per maand, als maximum per huishouden. Maar Rijksoverheid meldt inmiddels dat huishoudens met een maandelijks bruto-inkomen van maximaal 4.180 euro (inclusief 8 procent vakantiegeld) ook in aanmerking komen. De inkomensgrens voor alleenstaanden blijft op 2.980 euro bruto per maand staan, ook inclusief vakantiegeld.

Hoeveel mensen krijgen inderdaad geld uit het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Medio april 2023 zijn er zo’n 90.000 aanvragen binnengekomen, laat een woordvoerder weten aan NU.nl. 35.000 hiervan liggen nog op de plank, van 30.000 huishoudens is de aanvraag goedgekeurd en 25.000 huishoudens hebben nul op het rekest gekregen. Wat als u toch geen tegemoetkoming uit het Tijdelijk Noodfonds Energie krijgt, terwijl u wel degelijk met een dure huishouding zit? Via de website Geldfit kunt u controleren of u misschien recht heeft op andere toeslagen. Daarnaast kunt u de gratis hulplijn bellen of met een medewerker chatten, voor budget- en besparingstips en extra advies.

Opzegvergoeding gas elektriciteit vast energiecontract
Lees ook: 1 juni 2023 wordt belangrijke datum: dit moet u weten over nieuwe opzegvergoeding voor vaste energiecontracten

(Bron: Archief, Noodfondsenergie.nl, NU.nl, Rijksoverheid, Geldfit.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Amaranthus says:

    Had dit graag voor mijn ouders gedaan maar we weten we nog niets want uitgerekend in deze periode bleek afgelopen februari de “slimme” meter als een poos kapot te zijn.