Gas elektriciteit betalingsachterstand afsluiten

Regels bij betalingsachterstand versoepeld: wanneer mag uw energieleverancier u pas afsluiten?

Energiebedrijven mogen niet zomaar het gas en/of de elektriciteit afsluiten als u niet in staat bent om de rekening te betalen. Deze versoepelde regels voor klanten met betalingsachterstand blijven ook na 1 april 2023 gelden, is de bedoeling van het kabinet. Wat moet er gebeuren voordat energiebedrijven wel tot afsluiting over mogen gaan?

Afsluitbeleid bij betalingsproblemen versoepeld

Waarom zijn er tijdelijke regels gekomen? Dat heeft te maken met de energieprijzen, die in de loop van 2022 de pan uit zijn gerezen. Hierdoor heeft het kabinet voor de periode 1 oktober 2022 – 1 april 2023 het afsluitbeleid voor energiemaatschappijen aangescherpt. Energieleveranciers kunnen hun klanten niet zomaar afsluiten in de wintermaanden, ook al hebben ze betalingsproblemen. Voordat het daadwerkelijk zover komt, moet de energieleverancier 3 stappen ondernomen hebben.

Aan welke voorwaarden moet uw energieleverancier voldoen?

Ten 1e is er de inspanningsverplichting van de energieleverancier. Deze moet persoonlijk contact opnemen met u en met de gemeente. Bovendien moet de leverancier kunnen bewijzen dat dit persoonlijke contact er is geweest. Daarnaast is afsluiten pas toegestaan als de energieleverancier u 3 betalingsherinneringen (met een termijn van minimaal 14 dagen) heeft verstuurd. Tot slot moet de energieleverancier u wijzen op de mogelijkheden tot schuldhulpverlening en een betalingsregeling.

Prijsplafond
Lees ook: Het prijsplafond voor gas en elektriciteit: hoeveel kunt u per dag en per maand verbruiken?

Aan welke voorwaarden moet u zelf voldoen?

Heeft uw energieleverancier aan de 3 bovenstaande voorwaarden voldaan? En heeft u nog altijd een betalingsachterstand, zonder afspraken over een betalingsregeling? Dan is het nog de vraag of u wel of niet schuldhulpverlening heeft aangevraagd. En of afsluiten leidt tot ernstige gezondheidsrisico’s in uw huishouden. Als het antwoord op deze 2 laatste vragen ‘nee’ is, kan de energieleverancier alsnog overgaan tot afsluiting.

Tijdelijke regels moeten structureel worden

Volgens het kabinet hebben deze versoepelingen geleid tot 68 procent minder afsluitingen dan in de periode 1 juli – 1 oktober 2022. In maart 2023 heeft energieminister Rob Jetten aangekondigd dat hij de regeling wil verlengen. Deze tijdelijke regels lopen vooralsnog tot 1 april 2023, maar Jetten hoopt ze voor onbepaalde tijd vast te leggen. De energiemaatschappijen zullen in elk geval niet dwarsliggen, laat een woordvoerder van branchevereniging Energie-Nederland weten aan Trouw. “We kunnen ons goed vinden in de wijziging van de regels.”

Prijsplafond vast contract overstappen
Lees ook: Prijsplafond keert in 2024 niet terug: loont overstappen of een vast contract afsluiten?

Wat kunt u nog meer doen als u een betalingsachterstand heeft?

Mocht u zelf betalingsproblemen hebben, dan zijn er dus mogelijkheden voor schuldhulpverlening en een betalingsregeling met uw energieleverancier. Daarnaast wijst het kabinet op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Als u hiervoor in aanmerking komt, heeft u nog tot 1 mei 2023 de tijd om een aanvraag te doen. In dit artikel over het Tijdelijk Noodfonds Energie geven we meer uitleg. Verder bieden veel gemeentes schuldhulpverlening aan en kunt u op de website Geldfit terecht. Mogelijk heeft u, naast uw energierekening, nog meer kostenposten, die tot betalingsproblemen kunnen leiden. Het Nibud en de gemeentes controleren hier scherper op. “Mensen die hun huur, zorgverzekering of waterkosten een maand of een paar maanden niet kunnen betalen worden nu veel sneller gecontacteerd. Zodat ze, voordat schulden zich opstapelen, al preventief geholpen worden”, aldus woordvoerder Karin Radstaak tegenover Trouw.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, ANP, Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, Trouw, Geldfit. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie