zonnepanelen terugleverkosten

Waarom de teruglevering van zonnepanelen extra geld gaat kosten

Als u thuis zonnepanelen heeft en meer energie opwekt dan u nodig heeft, kunt u een deel van uw opbrengst terugleveren. Maar voor deze teruglevering gaan, naast het stapsgewijs verdwijnen van de salderingsregeling, nieuwe regels gelden. Na Vandebron zijn er meer energieleveranciers die een extra bedrag voor het terugleveren van zonne-energie rekenen. Vanwaar deze maatregel? En hoe aantrekkelijk is het nog om zonnepanelen aan te schaffen?

Maandelijkse terugleverkosten voor zonne-energie

Vandebron heeft in augustus 2023 de primeur en rekent voortaan vaste terugleverkosten voor zonnepaneleneigenaars, per maand. Hoe hoog deze maandelijkse betalingen uitvallen, hangt af van het aantal teruggeleverde kilowatturen per jaar. Voor schaal 2 (1.000 à 2.000 kWh per jaar) ligt het tarief bijvoorbeeld op 12,50 euro per maand. En voor schaal 3 (2.000 à 3.000 kWh per jaar) is dat 21 euro per maand. Het terugleveren van 5 kWh of minder per jaar is gratis. En een extreem overschot aan zonne-energie (jaarlijks 5.000 kWh of meer) leidt tot extra terugleverkosten van 46 euro per maand.

Voor nieuwe klanten van Vandebron geldt deze maatregel per direct, net als voor bestaande klanten met een variabel contract. Degenen met een vast contract gaan pas terugleverkosten betalen als ze hun aflopende contract verlengen. En wie gebruik maakt van dynamische energietarieven, betaalt een terugleververgoeding die is gekoppeld aan de dagprijs. Steeds meer leveranciers hebben inmiddels het voorbeeld van Vandebron gevolgd, blijkt in oktober 2023 uit onderzoek van vergelijkingssite Keuze.nl. Waar Vandebron in augustus 2023 zelf de publiciteit heeft gekozen, doen veel andere leveranciers dat niet. Als u zelf zonnepanelen wil laten installeren, kijk dan of de leverancier wel of geen cashback aanbiedt. Is dat niet het geval, dan kunt u jaarlijks zomaar 120 à 270 euro extra kwijt zijn aan terugleverkosten.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Nadelen van groeiende populariteit zonnepanelen

Want nu er steeds meer woningen met zonnepanelen zijn, beginnen we de keerzijde hiervan te merken. Op zonnige dagen wekken zonnepaneleneigenaars massaal zelf energie op. Maar daardoor ontstaat er ook veel overtollige zonne-energie, die terug naar het elektriciteitsnet gaat. Door dit grote aanbod wordt de energie goedkoper en lopen energiemaatschappijen inkomsten mis. En als ze dit compenseren met hogere tarieven, raakt dit uiteindelijk ook de huishoudens zonder zonnepanelen.

Niet voor niets doet Zonwassen | Stedin al een beroep op deze huishoudens zonder zonnepanelen. Als ze een wasje draaien terwijl de zon schijnt, kunnen ze ook profiteren van het overschot aan zonne-energie dat dan op het net belandt. Vandebron kiest juist niet voor een tariefverhoging, maar voor extra terugleverkosten, die specifiek gelden voor de groep zonnepaneleneigenaars. “Wij vinden deze heffing de meest transparante manier om het te doen. Dus we hopen dat dit een standaard wordt in de energiemarkt”, citeert De Volkskrant Kim Verdouw, financieel directeur bij Vandebron.

zonnepanelen
Lees ook: Vieze zonnepanelen gaan ten koste van de opbrengst. Maar moet u ze echt schoonmaken?

Salderingsregeling gaat verdwijnen

De groeiende populariteit van zonnepanelen gaat dus vaak ten koste van de huishoudens die geen zonnepanelen kunnen of willen nemen. Dat zonnepaneleneigenaars extra maandelijkse terugleverkosten gaan betalen, is een volgende stap om scheve verhoudingen tegen te gaan, beargumenteert Vandebron. Het is bovendien één van de argumenten voor het stapsgewijs afbouwen van de salderingsregeling. Die afbouw moet pas vanaf 2025 beginnen, al gaat de Eerste Kamer hier nog over oordelen. En bij de meeste leveranciers houden nieuwe klanten nu dus al minder geld over aan het terugleveren. In dit artikel kunt u meer lezen over de toekomst van de salderingsregeling.

Waarom heeft Vandebron als 1e gekozen voor een ogenschijnlijk impopulaire maatregel, in de wetenschap dat de salderingsregeling onder druk staat? De extra maandelijkse heffing voor zonnepaneleneigenaars is indirect juist een tactiek om klanten zonder zonnepanelen binnenboord te houden. Want de energieleverancier wil voorkomen dat huishoudens zonder zonnepanelen de rekening gepresenteerd krijgen voor de groeiende populariteit van zonne-energie. Daarnaast moet dit voor een eerlijker verdeling binnen de groep met zonnepaneleneigenaars zorgen. Wie namelijk meer zonne-energie teruglevert, betaalt ook meer. Tot slot compenseert de leverancier zichzelf natuurlijk voor de extra kosten die het maakt, op de momenten waarop er massaal zonne-energie wordt teruggeleverd.

Zonneboiler
Lees ook: Wat is een zonneboiler en is het beter dan zonnepanelen?

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Eerst de afbouw van de salderingsregeling, nu de extra maandelijkse terugleverkosten… Als u nu nog geen zonnepanelen heeft, is het dan wel aantrekkelijk om over te schakelen op alternatieve energiebronnen? Volgens Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor duurzame energie (NVDE), zijn de gevolgen te overzien. Het installeren van zonnepanelen is altijd al een investering voor de lange termijn geweest, die zichzelf pas na een paar jaar terugverdient. “Deze toeslag voegt misschien een paar maanden toe aan die terugverdientijd. Zonnepanelen blijven dus enorm voordelig en aantrekkelijk”, betoogt Van der Gaag in Trouw. Bovendien gaan zonnepanelen meestal zo’n 25 jaar mee.

Initiatiefnemer Vandebron vindt ook niet dat het klanten ontmoedigt om de overgang naar zonne-energie te wagen. Het bedrijf stelt juist dat hoofdstuk 2 van de energietransitie is aangebroken. Zonnepanelen en groene energie zijn al ingeburgerd, nu is het zaak om er slim mee om te gaan. Doordat het terugleveren van energie extra geld gaat kosten, wordt het voordeliger om zelf opgewekte energie meteen te gebruiken, is de gedachte hierachter. Het is ook mogelijk om uw eigen zonne-energie op te slaan in een thuisbatterij, al staat deze technologie in 2023 nog in de kinderschoenen.

(Bron: Archief, Vandebron, ANP, NOS, De Volkskrant, Trouw, Rijksoverheid, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (15)

  Pera says:

  Dit is weee Nederland op zijn smalst. Denk eens terug naar de tijd waarin enorm campagne werd gevoerd om spaarlampen aan te schaffen. Gevolg na een jaartje: energietarieven gingen omhoog. Nu een paar jaar terug campagne om over te stappen op groene energie. zonnepanelen aanschaffen. Men had echter ff geen rekening gehouden dat de infrastructuur er helemaal niet klaar voor was trucjes toepassen door stiekem filters te plaatsen zodat 1 Kw teruglevering slechts 800 W was….. diefstal dus. Nu de worst die ze hadden voorgehouden in de vorm van saldering stoppen (afbouwen is hier een net woord voor). En dat allemaal omdat de leveranciers (lees tevens de overheid) hun inkomsten zien teruglopen en dat kan natuurlijk niet…… Ik woon gelukkig niet meer in Nederland en zie het op afstand allemaal gebeuren. Het meest trieste vind ik dat de Nederlanders het allemaal maar pikken.

  Bvk says:

  Gelukkig zit ik niet bij deze graaigroep. Hele eenvoudige oplossing: maak zoveel mogelijk zelf op of vertrek 🎉

  Leya says:

  Helaas wordt voor het gemak vergeten dat de energieprijs lager is door de zonnepanelen….. ook voor de niet- bezitters…..dus mogen zij hun investering terugverdienen !!!!

   Rudolph says:

   Helemaal mee eens.
   En €20 x 70000 klanten (vandebron) = 1,4 miljoen per dag
   Wel een heel ruime vergoeding.

  mesedici says:

  Met zonnige dagen wassen en strijken en die dingen veel stroom gebruiken en nodig zijn . Ben je klaar zet dan de hoofd schakelaar naast de omvormer uit. Dan lever je niet terug.
  Laat ze nou eerst maar eens kabels gaan leggen in de gebieden die nu geen stroom hebben omdat het net vol zit(huh vol????) Daar verdiend men dan ook aan als ze ze kunnen bedienen van stroom. Dit is is pure diefstal van particulieren. Hoe zit het dan met de grote velden en boeren die hun schuur vol hebben gelegd? Zijn die nu ook weer de klos? Boycotten die hap. Dirk.

  Simon says:

  Niet de particulieren die 8 tot 20 zonnepanelen op hun dak hebben liggen zijn oorzaak van het overschot aan energie maar dat zijn de eigenaren van zonneweiden die hectares met duizenden zonnepanelen gebouwd hebben. Ook de eigenaren van al die windparken zijn oorzaak van het overschot.
  En dan komt de hamvraag. Wie zijn de eigenaren van zonneweiden en windparken. In een aantal gevallen is het antwoord: De energiemaatschappijen.
  Naast onbetrouwbare banken. Daarna een onbetrouwbare overheid krijgen we nu te maken met onbetrouwbare energiemaatschappijen. Hoe hypocriet kunnen deze maatschappijen zijn.

  Hans van Brakel says:

  Evenals de grootste prijsopdrijvende Overheid in Nederland heeft de energiesector een nieuwe bron van inkomsten gevonden. De omstandigheden zijn immers gunstig om deze zgn “gelegaliseerde maatregelen” in te voeren. Het lijkt erop dat de energiebedrijven wat dat aangaat zich inmiddels kunnen aansluiten in het rijtje van andere “gelegaliseerde geld verzamelaars” m.n. verzekeringsmaatschappijen, zorgverzekeraars, banken, pensioenfondsen enz.

  Wil333 says:

  Je krijgt erg weinig voor teruglevering.Die teruggeleverde elektriciteit wordt toch weer door de energiemaatschappijen doorverkocht ….????
  En daar beuren die maatschappijen wel 10 keer zoveel voor….!!! Mag dat eigenlijk wel?
  Waarom mogen zij wel onmiddellijk doorverkopen en dan ook nog met flinke winst Waarom worden die torenhoge winsten verzwegen ???

  JoostVDE says:

  Schande. Eerst stimuleren dat je zonnepanelen gaat nemen want we moeten toch allemaal groen worden, aan het milieu en klimaat denken.
  Heb je ze aangeschaft wordt je genaaid met een heffing.
  En een ieder die ze NIET heeft gaat daar weer van profiteren. Plus natuurlijk de aandeelhouders.
  De omgekeerde wereld
  Verhaal over extra kosten is de grootste l@lk@ek. Verzonnen door PR medewerkers ten bate van graaiende aandeelhouders.
  Schande.

  zonbeer says:

  Inderdaad wij werden eerst lekker gemaakt met aanschaffen van zonnepanelen en kregen €500,- subsidie voor de plaatsing van 11 zonnepanelen in december 2019, de Resterende kosten was dik€5200,-eurootjes zelf bij elkaar gespaard, en hopende om in deze steeds duurder wordende toekomst het hoofd boven water te houden als eigen huis bezitter,
  verder zijn wij geheel overgeschakeld naar elektrisch verbruiken weg met gaskookplaat en loskoppelen Cv-combi-ketel, daarvoor in de plaats een 100Ltr elektrische Boiler laten installeren ingesteld op 70°C verder is onze Gasmeter verwijderd na 1e kwartaal dit jaar dat scheelt ook in je maandelijkse energie rekening, verder een Inductiekookplaat geïnstalleerd hete-lucht-oven hadden we al, dus als men het te gek gaan maken gewoon 2 weken per maand de zonnepanelen uitschakelen of langer, zodat er een minimum overblijft voor die asociale energiebelasting die deze debiele regering wil gaan heffen, dus uiteindelijk zullen ze zich wel tegen komen en zien dat het water naar zee dragen wordt. Ik wens iedereen veel sterkte toe in deze absurde situatie toe,toy toy toy

  zonbeer says:

  Oja wat ik vergat te vertellen dat we elektrische radiatoren a 700Watt hebben aangeschaft voorlopig 1 in open keuken woonkamer kan gelijk handdoek en keukendoek worden gedroogd en ook 1 radiator in de badkamer gelijk handdoeken drogen. Er zal mettertijd misschien nog een paar elektrische radiatoren bijkomen van maximaal 700Watt i.v.m. elektrische installatie niet te overbelasten. En hebben in 2019 ook een pelletkachel aangeschaft tesamen met een hele berg pelletkorrels hopelijk gaan we het redden in de toekomst. Mar iedereen veel sterkte toegewenst Beertje

  Diepfreezer says:

  Terleverkosten, geldt dat ook voor de zgn. zonnebanken, die vele malen meer leveren dan die paar particulieren? ‘Wij’ zijn simpel weer de melkkoeien en weer snel geld voor de energie cowboys, die natuurlijk niet investeren in de opslag ervan. Dit stimuleert alleen maar meer energie verspilling door het advies om dit gelijk te consumeren….

  Joris Driepinter says:

  Tja, haal de subsidies er vanaf en het probleem is in één klap opgelost !
  Het zou zo moeten zijn, dat je een groot deel van je eigen energie kunt opwekken en een klein deel als aanvulling nodig hebt, maar ja… ik ken mensen met ruim 30 zonnepanelen op hun dak, alleen aangeschaft om er mee te kunnen ‘verdienen’… en zo is het ook met de grote zonnepanelen velden…
  En de problemen op het elektriciteitsnet waren al minstens 10 jaar geleden voorspeld !

  bijbloem says:

  Ik vind het prima dat er voor teruglevering kosten in rekening worden gebracht.
  Het is nu eenmaal een bedrijfsmatige activiteit.

  De maatschappij die eigenaar is van de infrastructuur die moet worden uitgebreid.
  Die heeft er kosten door en die moeten worden verhaald op de veroorzakers.
  Voor niets gaat de zon op.
  Minder vind ik het afschuiven van schades door die maatschappij.
  Hun voorwaarden zijn minder dan vier uur onderbreking. Anders geen schadevergoeding.
  Kan je incasseren als je buren hebt die teveel teruglevering doen en stroomuitval veroorzaken.
  Komt er zo’n afschuiven van verantwoordelijkheid.
  Nee, de maatschappij mag wel anders omgaan met dat soort situaties.

   bijbloem says:

   Maatschappij is hier de eigenaar van het gas en elektra.
   Energieleverancier is de handelaar van gas en elektra.
   Dit is regiogebonden.