Elektriciteit

Waarom niet alleen gas, maar ook elektriciteit veel duurder is geworden

De hoge prijs van gas en elektriciteit is één van de meest besproken onderwerpen van 2022. Dat de gasprijs zo is gestegen heeft een duidelijke aanleiding, namelijk de Russisch-Oekraïense oorlog. Maar waarom is elektriciteit ook zo duur? Wij leggen het in het kort uit.

Elektriciteit in verhouding duurder dan gas?

In september 2022 kost gas al bijna 4 euro per kubieke meter, tegenover circa 0,95 euro in augustus 2021. Stroom kost ongeveer 0,88 euro per kilowattuur. Beide eenheden zijn niet 1 op 1 met elkaar te vergelijken. “1 m3 gas is ongeveer gelijk aan 9 kWh. Dus dan ligt de verdeling heel anders”, aldus Marlon Mintjes van Milieu Centraal in gesprek met Margriet. Stroomverbruik kan dus zelfs duurder uitvallen dan gasverbruik.

Elektriciteit heeft gas nodig

Het ene houdt verband met het andere. De prijs van gas is namelijk deels gekoppeld aan de prijs van elektriciteit. “Gas is een belangrijke bron om elektriciteit op te wekken. Het wordt gebruikt in elektriciteitscentrales. Daarom is het bepalend voor de prijs van elektriciteit”, vertelt Melanie Poort, woordvoerder van energiebedrijf Vattenfall, aan Omrop Fryslân.

renteverhoging
Lees ook: Historische renteverhoging door ECB: wat betekent het en wat merkt u van deze ingreep?

Nord Stream-pijpleiding afgesloten

De prijs van elektriciteit is dus ook afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland. Zo hebben de Russische autoriteiten in september 2022 de gaspijpleiding Nord Stream afgesloten. “Je ziet daar dan meteen hoe sterk de gas- en dus de elektriciteitsprijzen daar op reageren”, aldus Poort. “We zitten momenteel in een achtbaan.”

Wind- en zonne-energie alternatieven voor gas en elektriciteit?

Maar is deze manier van energie opwekken niet achterhaald? Anno 2022 zijn windmolens en zonnepanelen immers gemeengoed geworden in Nederland. Maar volgens Poort hebben wind- en zonne-energie nog een beperkt aandeel in de totale elektriciteitsproductie. “Bovendien zijn het geen stabiele bronnen, zoals centrales dat wel zijn. Je bent namelijk afhankelijk van de natuur. Wind en zonneschijn kun je helaas lastiger voorspellen.”

Airfryer
Lees ook: Airfryer, frituurpan of oven: welk apparaat is zuiniger?

Politiek aan zet

Dat laatste geldt ook voor de actualiteit. Hoe de prijzen van gas en elektriciteit zich op de lange en korte termijn ontwikkelen, is dus moeilijk te zeggen. Nu is de politiek aan zet. De Europese ministers zijn in september 2022 al samengekomen om mogelijke oplossingen voor de oplopende energieprijzen te bespreken.

“Die mensen moeten gewoon niet in de kou gezet worden”

Ministers Rob Jetten (Klimaat en Energie) en Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) gaan bovendien in gesprek met energieleveranciers. Zij willen ervoor zorgen dat huishoudens niet direct zonder stroom kunnen zitten, als ze de rekening niet kunnen betalen. “Die mensen moeten gewoon niet in de kou gezet worden”, aldus Schouten tegenover het ANP. Hoe u zelf kunt besparen op het (sluip)verbruik van elektrische apparaten binnenshuis, kunt u in dit artikel lezen.

(Bron: EasySwitch, ANP, Omrop Fryslân, Margriet, Euronews. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (9)

  margentiss says:

  Zeer onvolledige, versimpelde en ook gedeeltelijk onjuiste weergave van de werkelijkheid. Zie elders voor betere informatie, bijvoorbeeld in de NOS-app.

  Guillaume says:

  De werkelijke oorzaak is de Europees-Amerikaanse expansiedrift die Poetin tot deze oorlog hebben gedwongen, want die heeft liever geen fascisten meer aan zijn grenzen, 26 miljoen doden tijdens WOII was genoeg. Omroep OngehoordNederland is de enige omroep die alle kanten van deze zaak belicht, waar de NPO als gebruikelijk eenzijdig bericht, ofwel nepnieuws. Onze bevolking heeft destijds tegen het associatieverdrag met deze corrupte staat gekozen, en dat is botweg genegeerd, zoals ook met de EGrondwet het geval was, onze dictatuur gaat voor buitenlandse belangen, en dat zullen we weten. Het is Rutte’s oorlog, niet die van ons, maar wij mogen er wel onder lijden.

   Peteru says:

   Ik wilde er eigenlijk op reageren maar ik zie er toch vanaf omdat ik het zonde van mijn tijd vind om met wappies (lees betekenis in Wikipedia) in discussie te gaan.

  Papua says:

  Nederland had de kerncentrales nog niet moeten definitief moeten sluiten , deze achter de hand houden om weer in te kunnen schakelen zou nu geen energie probleem zijn !

  Wel volop investeren in alternatieve energieopwekking , oa. zonnen / wind etc. etc.

  Bovendien alle woningen , ” ook de sociale huurwoning ” volop isoleren voor de 100 procent !!
  Maar ja , dit kabinet van VVD en CDA zit al 14 jaar op haar centen , bezuinigen én nog eens bezuinigen was/is het credo !!

  corrie says:

  De lampjes van de slimme meter verbruikt dat veel??????

  Guillaume says:

  De mateloze, op geen enkele wetenschap gebaseerde arrogantie waarmee de linkse woke-familie vanuit hun aardedonkere tunnelvisie hun wil aan de hele bevolking wil opleggen is ongekend, maar de harde feiten, beste Peteru, wijzen echt anders uit.

  Ton Voorn says:

  Beste Papua
  Je legt de vinger op de juiste plaats, Chapeau

  Tontos says:

  duidelijke uitleg, hoewel er ook centrales zijn die op kolen gestookt worden.
  Maar dat de prijzen algemeen verhoogd worden, is bekend.
  Maar wanneer worden de verzekerde pensioen- uitkeringen en de andere pensioenen nu verhoogd?
  Deze organisaties verdrinken bijna in het geld, van ons zelf.

  Graag uw mening hierover.
  met vriendelijke groet,
  A.L.Thijssen

  josje1950 says:

  Ik denk dat ze mij bij EnergieDirect erg aardig vinden Ik heb vorige week jaarafrekening gehad
  In juli zijn mijn variabele tarieven verhoogd:
  ik betaal nu € 0,25 dalstroom
  0,31 normaal
  1,44 gas
  Ze wilde mijn tarief verhogen van € 100 naar €328 Dat heb ik teruggezet naar €200