Gasprijs gestabiliseerd

Gasprijs lijkt na historische piek weer te stabiliseren: wanneer gaat u daar iets van merken?

De gasmarkt lijkt weer enigszins tot rust gekomen, na een zeer turbulent jaar. De gasprijs stijgt in de loop van 2022 tot recordhoogten, keldert begin 2023 net zo hard en blijft inmiddels voor langere tijd stabiel. Hoe is deze ontwikkeling te verklaren? En wat merkt u hiervan?

Hoe heeft de gasprijzen zich in 1 jaar tijd ontwikkeld?

Qua energieprijzen gaat het jaar 2022 de geschiedenisboeken in. In augustus 2022 tikt de consumentenprijs voor 1 kubieke meter gas zelfs de 4 euro aan. De overheid neemt maatregelen en stelt per 1 januari 2023 een prijsplafond voor gas en elektriciteit in. Maar kort na de jaarwisseling is de inkoopprijs van gas al 4 keer zo goedkoop geworden, mede door de hoge wintertemperaturen. Hierdoor kan Budget Energie als 1e energiemaatschappij onder het prijsplafond duiken, zoals we in dit artikel uitleggen. Het prijsplafondbedrag is 1,45 euro per m3 gas, maar Budget Energie rekent al vroeg in het jaar 1,39 per kuub.

In februari 2023 zakt de inkoopprijs van gas zelfs onder de 50 euro per megawattuur (MWh). Die inkoopprijs komt medio april 2023, na wat schommelingen naar boven en beneden, zelfs net boven de 40 euro per MWh uit. Dat is nog steeds hoog, maar aanzienlijk lager dan de 300 euro per MWh tijdens de piek van augustus 2022. Bovendien komt de gasprijs weer in de buurt van het niveau van voor februari 2022, de start van de oorlog in Oekraïne.

Vaste energiecontracten prijsplafond
Lees ook: Vaste energiecontracten terug, zelfs onder prijsplafond: direct voor 1 jaar vastleggen of nog even wachten?

Wanneer merkt u als consument iets van de dalende inkoopprijzen?

Hoe langer de inkoopprijs voor gas op een laag niveau blijft, hoe lager de tarieven die energiemaatschappijen aan u kunnen vragen. Maar dit is wel een kwestie van de lange adem. Als de inkoopprijs voor gas daalt, werkt dat dus niet van de ene op de andere dag door op uw energierekening. “Prijzen voor huishoudens dalen vaak wat later dan de handelsprijzen, daar zit vaak zo’n 4 tot 5 maanden tussen”, stelt energiespecialist Jilles van den Beukel in gesprek met NU.nl. Bovendien bestaat uw energierekening deels uit belastingen. Deze belastingen blijven het hele jaar gelijk en dalen dus niet mee met de marktprijs.

Wel heeft een aantal energieleveranciers inmiddels het voorbeeld van Budget Energie gevolgd. Als u een energiecontract met tarieven onder het prijsplafond zoekt, heeft u dus wat te kiezen. Inmiddels bieden ook de grote 3 energiemaatschappijen, Essent, Vattenfall en Eneco, tarieven onder het prijsplafond aan. Experts verwachten dat er na 1 juni 2023 nog lagere tarieven komen. Dan komen er namelijk nieuwe regels voor het opzeggen van een vast energiecontract, waar u in dit artikel meer over kunt lezen.

Wat zijn de verwachtingen voor de gasprijs op lange termijn?

Kort samengevat: de gasprijzen dalen al enige tijd, verschillende energiemaatschappijen laten hun tarieven mee zakken en het lijkt een kwestie van tijd tot de grote 3 dit ook doen. Het is opvallend dat de gasprijs zo snel gestabiliseerd is, vlak na het begin van de oorlog in Oekraïne, benadrukt UnitedConsumers-eigenaar Paul van Selms tegenover NU.nl. Nederland heeft bovendien stappen gezet om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas. Doordat de temperaturen in de winter van 2022/2023 relatief mild zijn geweest, hebben we nog het nodige gas op voorraad.

Zijn de perspectieven op de gasmarkt dus rooskleurig? ‘Nederland en Europa zijn de winter doorgekomen zonder fysieke gastekorten en Nederland staat er richting de volgende winter beter voor dan afgelopen jaar’, concluderen minister Rob Jetten (Klimaat & Energie) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) in april 2023. Deskundigen verwachten dat de gasprijs voorlopig op hetzelfde niveau blijft.

Elektriciteit
Lees ook: Waarom niet alleen gas, maar ook elektriciteit veel duurder is geworden

Maar helaas zijn er ook de nodige onzekere factoren, die bijdragen aan die gasprijs. “Bijvoorbeeld dat een pijplijn wordt opgeblazen, of dat China geen lng (vloeibaar gas, red.) meer aan ons verkoopt”, citeert NU.nl Van den Beukel. Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, weten we hoe snel het kan gaan met de energieprijzen. En mocht er eind 2023 en begin 2024 alsnog een strenge winter komen, dan kan dat ook zorgen voor een hogere gasprijs.

(Bron: Archief, Easyswitch, NU.nl, Gaslicht.com, Overstappen.nl, Rijksoverheid, De Volkskrant, Twitter: @JillesAppelscha. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    cpri says:

    Alles leuk en aardig die lagere gasprijs. Overstappen kan dus geld opleveren. Maar de prijs van stadsverwarming blijft gewoon hoog. In ieder geval tot 31 december 2023. De ACM cq de wet stelt dat de stadsverwarming niet duurder mag zijn dan de prijs van gas. Hoe gaat de ACM hiermee om als de gasprijs nog verder daalt?