Energierekening energiebelasting gas elektriciteit 2024

Hoe gaat uw energierekening eruit zien? Gas duurder, elektriciteit iets goedkoper, ook tariefstijging voor vaste contracten

De grote energiemaatschappijen Essent en Vattenfall hebben hun tarieven per 1 januari 2024 bekendgemaakt. Onder invloed van de belastingen gaan de gasprijzen bij beide leveranciers omhoog. Elektriciteit wordt juist iets goedkoper. Verder krijgen ook huishoudens met een vast energiecontract te maken met een stijgende energierekening. Wat kunnen we nog meer verwachten in 2024, het jaar waarin het prijsplafond ook nog komt te vervallen?

Gas duurder, elektriciteit iets goedkoper bij Essent en Vattenfall

De opbouw van uw energierekening is voor een groot deel afhankelijk van energiebelastingen. In een eerder artikel leggen we al uit dat de energiebelasting op gas stijgt in 2024, terwijl er op elektriciteit juist minder energiebelasting wordt geheven. Consumenten krijgen zo een extra stimulans om te kiezen voor duurzame energiebronnen, is de gedachte hierachter. Een kleine meevaller betreft de zogeheten vermindering energiebelasting, het vaste bedrag dat u van uw energiebelasting af kunt trekken. Deze vermindering energiebelasting stijgt in 2024 van 596,86 naar 631,39 euro. Een korting van 34,53 euro op uw energierekening dus.

Wat zijn de concrete gevolgen voor de variabele tarieven van Essent en Vattenfall? Bij Vattenfall wordt gas ongeveer 20 cent duurder per kubieke meter (m3), maar elektriciteit 0,7 cent goedkoper per kilowattuur (kWh). Essent rekent 12 cent meer voor elke gas en maakt stroom juist 0,5 cent per kWh goedkoper. Het gastarief zit bij Vattenfall boven het niveau van het huidige prijsplafond en bij Essent net onder dat niveau. Eneco behoort ook tot de grote 3 energieleveranciers, maar maakt later in november 2023 de tarieven voor 2024 nog bekend.

Zorgverzekering 2024 restitutiepolis eigen risico korting
Lees ook: Zorgverzekering wordt duurder in 2024: hoe kunt u alsnog geld besparen?

Energierekening kan ook voor vaste contracten duurder uitvallen

Opvallend is dat ook huishoudens met een vast contract duurder uit kunnen zijn. Dat heeft te maken met stijgende netbeheerkosten op de energierekening. Wat betekent dit in de praktijk, bij de 3 grootste netbeheerders? Liander meldt dat er per maand ongeveer 5,50 euro bovenop komt. Stedin gaat uit van circa 4,75 euro extra per maand. Enexis voorziet een prijsstijging van 10,10 euro per maand. Hoe hoog de bedragen exact uitvallen, wordt naar verwachting eind november 2023 bekend. Op de hoogte van deze netbeheerkosten heeft u zelf geen invloed. Wie uw netbeheerder is, hangt namelijk af van de regio waar u woont.

Welke maatregelen verdwijnen of keren terug in 2024?

Kortom, grote kans dat u na 1 januari 2024 een hogere energierekening krijgt, zeker als u thuis nog gas gebruikt. De energietoeslag en het prijsplafond voor gas en elektriciteit gaan bovendien verdwijnen. Wel komt er weer een Tijdelijk Noodfonds Energie, dat kwetsbare huishoudens van een financieel steuntje in de rug kan voorzien.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Energievergelijk.nl, Netbeheer Nederland, Gaslicht.com, Liander, Enexis, Stedin, NU.nl, Vereniging Eigen Huis, Essent, Zelfstroom.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    sinon says:

    En zo word je beduveld in Nederland. Geen wonder de overwinning van Wilders. De onvrede met de politiek druipt van de verkiezingsuitslag af.

    Mikske says:

    Waarom Enexis een prijsstijging van €10,10 per maand verwacht is mij een raadsel. Eén verhoging van € 121,20 per jaar!!! De andere twee Liander en Stedin zitten daar ver onder.
    En de belastingen op energie gaan omhoog.
    En wij maar zuinig zijn met gas … en dan nog meer moeten betalen.

    De opmerking: Consumenten krijgen zo een extra stimulans om te kiezen voor duurzame energiebronnen, is de gedachte hierachter.
    Slaat nergens op als je een huurwoning hebt. Je betaalt ook dan zelf de kosten als je van het gas af wil plus een inductieplaat. Dan ben je goedkoper uit als je gas blijft gebruiken lijkt mij.
    Want als huurder krijg je die fijne subsidies niet die mensen met een koopwoning wel ontvangen en waar je als huurder aan meebetaalt via de algemene middelen: de belastingen.
    En als huurder betaal je mee aan de terugleveringskosten van de zonnepanelen waar je ook al voor hebt meebetaald aan de subsidie die mensen met een koopwoning kregen. Keus heb je niet als huurder van een appartement.
    Wat is het toch eerlijk verdeeld in Nederland … niet dus.

    Janneke 25 says:

    Wij stoken zuinig en bijna niet. Je merkt het al in ons huis veel meer vocht.
    Maar in de overheid gebouwen wordt er volop gestookt. Bij ons is het gemeentehuis een sauna zo warm.. Dat leander o.a de kosten ook zo laat stijgen is echt de schuld van de regering, we hebben alles verkwanseld en zodoende geen invloed meer. Wat betreft al die subsidies voor de armere onder ons. Wij zijn de zogenaamde middenklasse en vallen overal buiten. Tja …ook dat is het beleid