abbie aflevering 5 de nieuwe vermeer

De Nieuwe Vermeer aflevering 5: meesterschilders Satindra en Yvonne en nieuwe werken in de online tentoonstelling

De drie Maria’s aan het graf van Christus is het grootste werk van de zes verdwenen schilderijen van Vermeer. Een grote groep creatievelingen probeert in aflevering 5 van De Nieuwe Vermeer het enorme doek weer tot leven te brengen. Zondag 12 maart 2023 is deze aflevering te zien op NPO 1.

De Drie Maria’s

Dionne Stax bezoekt de deelnemers aan de vrije categorie. Ze werken in verschillende kunstvormen; van weven tot fotografie en van tuften tot schilderen. Meesterschilders Yvonne en Satindra krijgen juist de opdracht om in de huid van Vermeer te kruipen. Zij moeten hun eigen stijl volledig loslaten en het schilderij maken zoals Vermeer dat zelf gedaan zou hebben. Alle deelnemers worden op weg geholpen én beoordeeld door Pieter Roelofs en Abbie Vandivere.

Uitzending gemist

satindra en yvonneMeesterschilders Satindra en Yvonne

Meesterschilders Satindra Kalpoe uit Rotterdam en Yvonne Heemskerk uit Voorhout maken een reproductie van De drie Maria’s aan het graf van Christus. Wie zijn deze schilders en waarom doen ze mee aan De Nieuwe Vermeer?

Alles over deze meesterschilders

Online expositie

Er is meer Vermeer! In de Kamer van Vermeer ontdekt u meer over het leven en werk van De Grootmeester. In de online expositie zijn de werken van de vrije categorie uit aflevering 1 tot en met 5 op superresolutie te bestuderen!

Bezoek het 3D-museum

Zelf aan de slag?

Wilt u, net als de kunstenaars uit het programma, zelf aan de slag met de verdwenen werken van Johannes Vermeer? Volg hier de masterclass die hoort bij aflevering 5.

Bekijk masterclass 5

Lara AertsPodcast

In De Nieuwe Vermeer Podcast maken verschillende podcastmakers een persoonlijke vertaling van één van de 6 verloren gewaande Vermeers. In de vijfde podcast gaat podcastmaker Lara Aerts aan de slag met ‘De Drie Maria’s aan het graf van Christus’.

Over deze podcast

Extra online serie

Voor de extra online serie laten 4 uiteenlopende creatieve geesten zich inspireren door de bekende werken van Vermeer. Ze gaan aan de slag met een eigentijdse creatie. Ondertussen duikt Jörgen Tjon A Fong Delft in, op zoek naar de voetsporen van Vermeer.

Bekijk de afleveringen 

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Geef een antwoord