satindra en yvonne

Meesterschilders De Nieuwe Vermeer aflevering 5: Satindra en Yvonne

Eén van de werken van Vermeer waarvan niet bekend is waar het zich bevindt, is De drie Maria’s aan het graf van Christus. Dit is een werk dat beschreven is op een inventarislijst uit 1657. Bijzonder is het feit dat de heilige werken van Vermeer tot zijn grootste kunstwerken behoren, wat betreft formaat. Dit missende heilige werk van Vermeer wordt geschilderd door meesterschilders Satindra en Yvonne.

Satindra Kalpoe uit Rotterdam

Satindra heeft van jongs af aan 2 grote liefdes: de liefde voor muziek en de liefde voor tekenen. Bij de keuze tussen het conservatorium of de kunstacademie kiest hij voor de muziek. En niet zonder resultaat. Hij drumt jarenlang bij vele bekende bands waaronder in die van Anouk, Relax en van de Amerikaanse rockzanger Keith Caputo. Drummen doet hij nog altijd, maar de passie voor de schilderkunst en met name de oude meesters bleef bestaan. Sinds een aantal jaar creëert hij steeds meer ruimte voor schilderen. 

Satindra schildert het liefst portretten. Voor zijn werk laat hij zich graag inspireren door de magische en realistische sfeer van o.a. Carel Willink. De donkere luchten, intense kleuren probeert hij in zijn eigen werk ook te verwerken. Het schilderen ziet hij als een echt ambacht en in ‘De Nieuwe Vermeer’ duikt Satindra vol overgave in de schildertechnieken van de oude meesters en de kleuren van grootmeester Vermeer. ‘De uitdaging trekt me aan. Ik wil achterhalen wat zijn gevoel was bij een schilderij en dat er dan in leggen.’ 

Yvonne Heemskerk uit Voorhout

Yvonne heeft zich als autodidact het schilderen volledig eigen gemaakt. Om die kunst te ontdekken heeft ze talloze kopieën en studies geschilderd. Inmiddels maakt ze veel portretten in opdracht en geeft ze schilderles in haar eigen atelier. In haar werk probeert ze een samensmelting te bereiken van klassiek realistisch en impressionistisch schilderen, ‘imp-realisme’. Ze streeft ernaar om met haar portretten een beeld van verstilling, puurheid en eenvoud neer te zetten. Als alleenstaande moeder, eigenaar van een schilderschool en kunstschilder is het niet gek dat haar werken bekend staan als ontroerende en mystieke beelden, met als rode draad sterke vrouwen. 

Sterke vrouwen mag Yvonne ook gaan schilderen in het vermiste werk ‘De Drie Maria’s aan het graf van Christus’ van Vermeer. Haar geheime recept daarbij is dat ze tijdens het schilderen in gesprek gaat met de personages die ze uit haar penselen op haar doek laat verschijnen. Zo leert ze hen kennen en weet ze hoe ze hun verhaal moet schilderen. Ze beseft dat mensen dit misschien een beetje gek vinden, maar heeft dit nodig om tot het beste resultaat te komen.

Net als Satindra en Yvonne aan de slag met de werken van Vermeer

Bekijk exclusieve online Masterclasses op deze website. Ze worden gegeven door Pieter Roelofs, kunsthistoricus werkzaam bij het Rijksmuseum en Abbie Vandivere, restaurator van het Mauritshuis. Met behulp van deze Masterclasses kunt u net als meesterschilders Satindra en Yvonne zelf aan de slag met de verdwenen werken van Vermeer.

Masterclass 5

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Geef een reactie