suiker in soep

Suiker in mijn soep?

Ik schreef er vorige maand al over. De verborgen suikers in onze zogenaamde ‘gezonde’ ontbijtjes. Maar die verborgen suikers zitten in veel meer dingen dan we denken.  En ik word er eerlijk gezegd steeds opstandiger van. Nu heb ik niks tegen suiker, maar ik wil wel weten waar ze inzitten en vooral hoeveel; dan kan ik de keuze maken of ik iets wel of niet eet of in welke hoeveelheid.  Soms zit er namelijk zoveel suiker in een product dat je hoogst waarschijnlijk een andere keuze zou maken als je zou weten dat er zoveel suiker in zat.

Suiker in soep

Neem nou een pak Chinese tomatensoep van Unox. Daarin zitten 32 gram suikers volgens de verpakking. Nu wil ik best meegaan in de veronderstelling dat daarvan een deel natuurlijk suikers zijn uit de tomaten, maar stel dat er 200 gram tomaten in dat pak zitten (en dan ben ik heel genereus) dan bezitten die niet meer dan 6 gram natuurlijke suikers. Dus zo’n portie soep bevat per kom toch al snel 4 suikerklontjes (à 3 gram) en of ik dat nu wil.

Suiker, suiker en nog eens suiker

En zo zijn er nog wat voorbeelden die  mij in elk geval nog harder weg doen rennen van kant en klaar. Chilisaus bijvoorbeeld: Ook al weet ik dat chilisaus niet voor niks sweet chilisaus heet, toch was ook ik verbijsterd dat er maar liefst 71 klontjes zitten in een fles van 500 milliliter. Ter vergelijking: net zoveel als in een cake. Conimex satésaus, nog zo een. Zelf maak ik hem nooit met suiker, maar in de milde kant en klaar versie (400 gram) zit maar liefst 96 gram suikers oftewel 32 klontjes!! Joppiesaus (Elite), op ambachtelijke wijze gemaakt staat er op de verpakking, maar wie zou er in hemelsnaam zelf in een hoeveelheid van 850 gram meer dan 125 gram suiker stoppen? En nog een, die misschien niet direct voor de hand ligt: in magere en halfvolle koffiemelk zit 10 procent suiker, in koffieroom maar 3,5 procent.

‘Zoete’ rijtjes

Het is nogal ingewikkeld om etiketten te lezen met al die namen op de verpakking, want zou er alleen maar suiker staan dan was het allemaal nog te overzien. Hoeveel verschillende suikers er zijn en onder welke verschillende namen ze bekend zijn maakt verwarring alleen maar groter. Je moet er bijna een studie voor doen om ze allemaal te herkennen. Daarom hier een paar ‘zoete’ rijtjes met de verschillende soorten/namen die allemaal suiker zijn en tenslotte nog 2 lijstjes met chemische suikervervangers en hun E nummer. En ook die vermijd ik graag.

Suikers:

  • Druivensuiker, dextrose
  • Fructose, fruitsuiker
  • Glucose, galactose en lactose (melksuiker)
  • Gula djawa
  • Honing
  • Invertsuiker
  • Isoglucose
  • Rietsuiker, demerara
  • Kristal- castor- of melissuiker, bietsuiker
  • Kandij-, basterd- , gelei en poedersuiker
  • Kokosbloesem (of-bloem)suiker
  • Palmsuiker
  • Sacharose
  • Sucrose

Siropen of stropen:

  • Agavesiroop
  • Ahornsiroop of Esdoornsiroop
  • Bietenstroop
  • Dadelstroop
  • Fructosesiroop
  • High fructose corn syrup (HFCS), ook wel Isoglucose
  • Invertsiroop of invertsuikerstroop
  • Johannesbrood(pit)siroop
  • Maissiroop
  • Maltose
  • Melasse of Molasse
  • Moutstroop of -siroop
  • Rietsuikersiroop
  • Rijststroop
  • Speltstroop
  • Tarwe(glucose)siroop

En dan zijn er nog allerlei vruchtenconcentraten die soms gewoon vruchtenconcentraat heten en dan weer druivensapconcentraat, appelsap- of perensapconcentraat worden genoemd.

En tenslotte de chemische zoetstoffen (E-nummers):

  • Sorbitol met e-nummer E 420
  • Mannitol met e-nummer E 421
  • Isomalt met e-nummer E 953
  • Polyglicitolstroop  met e-nummer E 964
  • Moltitol  met e-nummer E 965
  • Lactitol met e-nummer E966
  • Xylitol met e-nummer E 967
  • Erytritol met e-nummer E968
  • Acesulfaam-K met e-nummer E 950
  • Aspartaam met e-nummer E 951
  • Cyclamaten met e-nummer E 952
  • Sacharinen met e-nummer E 954
  • Sucralose met e-nummer E 955
  • Thaumatine met e-nummer E 957
  • Neohesperidine-DC met e-nummer E 959
  • Steviolglycosiden met e-nummer E 960
  • Neotaam met e-nummer E 961
  • Aspartaam-acesulfaamzout met e-nummer E 962
  • Advantaam met e-nummer E 969

Geef een reactie

Reacties (5)

    kahavee says:

    De natuurwinkel verkoopt ook nog OERZOET.

      Marianne Steenstra says:

      oerzoet is wel zoet maar heeft een onprettige bijsmaak.(bitter)

    Elise Xhaflaire says:

    youtu.be/bRvEHn6fKWE & GENIET VAN . . . McGuire Sisters – Sugartime lyrics
    Sugar in the morning
    Sugar in the evening
    Sugar at suppertime
    Be my little sugar
    And love me all the time . . . . etc.
    Zonnegroet uit Breda – ELISE XHAFLAIRE

    Marianne Steenstra says:

    Jannie ik weet er alles van, want ik ben n.l. allergisch voor geraffineerde suiker en witmeel(bloem dus). Waarom wordt er toch regelmatig gebakken met witte bloem en weinig met volkorenmeel of spelt of maismeel. Voor suiker gebruik ik meestal rietsuiker, deze heb je ook in wit en poedersuiker. f en toe gebruik ik zoetstof( b.v. als ik uit eten ga), want honing mag ik ook maar in beperkte mate(vanwege gisting).

    narcis says:

    Geachte redactie, Zit op het randje van diabetisch 2 en probeer geen suiker tot mij te nemen op een flink stuk chocolade na het eten na; moet zoveel mogelijk donkere chocolade nemen maar wat sta ik veel etiketten te lezen! Dank voor het stukje over die soepen. Woon vlakbij een Hema en vroeg hen jaren geleden om minder suiker in hun producten te doen, nee dat ging niet. Ben blij dat A-H dat eindelijk nu wel eindelijk wat doet.
    Jamin in de Leidse straat had eerst een plank met chocolade repen zonder suiker en door de geringe vraag verkopen ze het niet meer! Om hopeloos van te worden!
    Hoe meer er over gezegd wordt hoe duidelijker het wordt al die verborgen suikerklonten!!!
    Dank dat u er over schreef!
    Met een hartelijke groet,
    Bert Kuit.