ontbijt

Lekker gezond ontbijt?

Sommigen noemen het ontbijt één van de belangrijkste momenten van de dag en genieten er uitgebreid van. Anderen kunnen zich er niet toe zetten en nemen genoegen met een kop thee of koffie. Tot voor een aantal jaren geleden leken de adviezen nog lekker simpel: een paar boterhammen met kaas en ham, een glas melk of sinaasappelsap en een beschuitje of plakje ontbijtkoek, en daarnaast regelmatig een zacht of hard gekookt eitje. Maar inmiddels buitelen ‘kenners’ over elkaar met adviezen en weet de gemiddelde Nederlander niet meer wat hij nu wel of niet moet eten. Het lijkt of we zelf blogs en reclame uitingen eerder geloven dan welgemeende adviezen.

Een ding is zeker. Als er geroepen wordt in een advertentie dat iets gezond is, wil het nog niet zeggen dat het ook echt zo is. Al jaren  probeer ik  duidelijk te maken dat we ons meer bewust moeten worden van wat de industrie in levensmiddelen stopt, zonder dit duidelijk te vertellen. En suiker is er één van.

Ja, inderdaad ik maak een programma waarin gebakken wordt met suiker, met boter en room. Maar iedereen die zelf bakt weet exact welke ingrediënten hij of zij gebruikt en kan daarom ook op basis van weten beslissen voor een groot of klein stuk. Maar dat is anders bij voorverpakte zaken uit de supermarkt. Soms maken we keuzes die we niet zouden maken als we wisten wat er allemaal in zit.

Om die reden heb ik een aantal voorbeelden gemaakt over suiker. Begrijp me goed, ik verbied niemand iets, maar ik vind het belangrijk dat we met zijn allen weten wat waar in zit, want de industrie geeft graag aan wat er NIET in zit maar doet vaag over wat er wel allemaal inzit. Zo krijgen we veel meer suiker binnen dan we ons realiseren.

Gemak lijkt een beetje onze grootste vijand te worden. Want juist in die gemaksproducten zitten meer suikers dan we denken. De voorbeelden die ik laat zien zijn een gemiddelde keuze en ik heb suikerklontjes gebruikt die 3 gram per stuk wegen.

De voorbeelden:

Ontbijtkoek waarvan we denken dat het hoort bij een gezond ontbijt, bevat per plak wel 4 suikerklontjes,  een literpak ontbijtdrank 25 stuks.  De gezond uitziende ontbijtgranen variëren per merk, maar  het voorbeeld wat ik  hier toon bevat 31 procent suiker. Dus een derde van elke hap is suiker. Dat is schokkend. Een snel vloeibaar ontbijt dat zo makkelijk is om in de auto mee te nemen en al rijdend te drinken bevat bijna 9 klontjes, een gezond uitziend yoghurtje bijna 7 klontjes. Zou u dezelfde keuzes maken als die klontjes voor op de verpakking zouden staan? Ik denk het niet.

 

Hoeveel het advies per dag is? 50 gram toegevoegde suikers, ook wel vrije suikers genoemd. En uitgaande van de klontjes die ik gebruikte betekent dat iets meer dan 16 klontjes en dat houdt in dat bijvoorbeeld met 2 plakken ontbijtkoek en een flink glas ontbijtdrank de aanbevolen dag-hoeveelheid al bereikt is!

Geef een reactie

Reacties (7)

    Japio51 says:

    En wanneer gaan de instanties die verantwoordelijk zijn voor de volksgezondheid nu eens de fabrikanten verplichten om daar meer duidelijkheid in te brengen?????

    Jan Coenraats says:

    Dat, Japio51, is een overheidstaak. Ergo: ik wens een ieder een zéér lange adem hm.
    Met de volledige terugkeer van een “nachtwakers staat” als on Rotte I t/m III: droom fijn verder óf lees elke verpakking mét (lees-) bril en gebruik uw/je gezond verstand!

    Add45 says:

    Je hoeft natuurlijk niet met de mode mee te gaan om allerlei producten tot je te nemen waarvan je kunt weten dat het niet gezond is. Begin met een beschuitje met jam light en een of twee boterhammen met kaas kopje thee en je kunt er weer een paar uur tegen.
    Je kunt ook yoghurt nemen met havermoutvlokken biologisch allemaal lekker als je er van houd maar laat die gemakkelijke producten staan.

    Je kunt iedereen de schuld geven maar dat weten we zo langzamerhand wel want van de regelgevers hoeven we niet veel te verwachten.

    ToHeBe says:

    Ik eet elke ochtend 3 maal toast (witbrood) met 3 zachtgekookte scharreleieren, drink daarbij thee

    Janvdb says:

    Wij gebruiken in het algemeen geen suiker, alleen vervangers zoals zoetjes en zoetjespoeder, en als wij dan in uitzonderingsgevallen eens een koekje, bonbon etc. gebruiken dan zet dat geen zoden aan de dijk. Overigens zijn de producten die de laatste tijd uit de fabrieken komen smakeloos door het weglaten van suiker en zout of een vervanging daarvan.

    ladybug848 says:

    Waarom gebruikt u 3 gram, terwijl een normaal klontje 4 gram weegt? Verder ben ik het helemaal met de strekking van het verhaal eens.

    nebuluchka says:

    Beste Janny, ik gebruik al vele jaren havermoutvlokken (zakje van 500 gr. Kost 55 cnt) op basis van heet water, als ontbijt, met een theelepeltje honing en een klein beetje kaneel. En 2 x per week een afgestreken eetlepel lijnzaad toegevoegd. Lekker en goedkoop. Tot mijn grote vreugde las ik laatst dat havermout (naast andere producten) goed is ter voorkoming van suikerziekte. Maar ik vind dit zo lekker, dat ik me bij voorbaat al verheug op het ontbijt.