linzensoep

Rode linzensoep van Janny van der Heijden

In de winter eten we graag erwtensoep gemaakt van spliterwten, maar eigenlijk zijn rode linzen directe familie. In tegenstelling tot andere linzensoorten hoeven deze rode linzen niet geweekt en ze zijn ideaal om soep mee te maken. Er zijn naast rode en gele ook groene en bruine linzen verkrijgbaar. Al in de bijbel wordt linzensoep vermeld. Ezau geeft zijn eerstgeborenen recht op voor een kom linzensoep. Linzen zijn vooral in de Indiase keuken heel populair. Linzen is een peulvrucht die veel warmte nodig heeft en hier in Nederland dan ook niet op de koude grond groeit. Ze bevatten veel vezel, ijzer en eiwitten. Bovendien zijn linzen heel goed voor mensen met diabetes, omdat ze maar een heel langzame stijging van het bloedsuikergehalte geven.

Ingrediënten:

  • 250-300 gram rode linzen
  • 1 ui
  • 1-2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • olijfolie
  • 1 -2 volle theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • 1 theelepel djinten ( komijn)
  • 1 bosje koriander (of peterselie)
  • 300 ml kokosmelk (en extra voor de garnering)
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • bouillon

Bereidingswijze:

Spoel de linzen in een zeef af. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd het pepertje in ringen. Verhit olijfolie in een soeppan en fruit hierin de uisnippers aan. Voeg na enkele minuten de knoflook toe en een minuut later de rode peper. Voeg de specerijen toe, fruit 20 seconden en strooi dan de linzen in de pan en schenk hierbij de kokosmelk, de tomatenblokjes met vocht en wat bouillon naar smaak. Breek de stelen van het bosje pepetrselie of koriander en bind er een touwtje om en voeg aan de soep toe. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken (of iets langer indien de linzen wat ouder zijn). Pureer de soep eventueel en ganeer met wat achtergehouden kokosmelk en gehakte groene kruiden. Serveer er gebakken roti of naanbrood bij.

Variëren:

De soep is ook erg lekker wanneer er enkele saucijsjes of verse worstjes in meegegaard worden. Haal ze vlak voor het serveren uit de soep en snijd ze in plakken. Pureer deze soep niet en garneer alleen met wat groene kruiden.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie