Sipelsop met Friese ministosti’s van Janny van der Heijden

Sipelsop is een Franse uiensoep, maar dan op zijn Fries. En om er een extra Fries tintje aan te geven maakt Janny van der Heijden er tosti’s bij met Friese nagelkaas met kruidnagel.

Ingrediënten:

Voor de soep:

  • 1200 gram uien (sipels)
  • 50 gram boter + 1 scheut olijfolie
  • 1 theelepel suiker
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 60 gram bloem
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • nootmuskaat

Voor de tosti’s:

  • 16 plakken stokbrood
  • boter
  • 6-8 plakken Friese nagelkaas ( of andere Friese kaas)

Bereidingswijze:

Pel de uien, snijd ze doormidden en vervolgens in halve ringen.

Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit de uien tot ze zacht en bruin zijn en gaan karamelliseren. Voeg al roerend de bloem toe en giet scheut voor scheut de bouillon erbij. Breng de soep al roerend aan de kook en laat hem enkele minuten al roerend doorkoken. Breng de soep op smaak met peper, zout en de nootmuskaat. Laat hem op zacht vuur nog een kwartiertje zachtjes pruttelen.

Bestrijk de plakken stokbrood met boter en maak er met de Friese nagelkaas kaas 8 mini-tosti s van. Grill ze goudkleurig.

Variatietips:

Met worst: snijd 1 gedroogde Friese metworst schuin in plakken en warm ze mee in de soep.

Met ei (vegetarisch): maak de soep met groentebouillon en leg in een kom of bord 1 gekookt en in vieren gesneden. Bestrooi met fijngehakte peterselie.

Restje over? Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Vul de soep eventueel aan met extra bouillon en breng op smaak met slagroom of crème fraîche en Friese mosterd!

Geef een reactie