pensioenen

Problemen rond scheiden en pensioenen

Honderden reacties kregen we op onze column over de ‘vergeten exen’ in het vorige MAX Ledenblad (december 2018). Met ‘vergeten exen’ bedoelen wij mensen die ooit gescheiden zijn en niet weten dat er mogelijk een nabestaandenpensioen van hun ex voor hen klaar staat.

Officieel heet zo’n pensioen het ‘bijzonder partner’. Veel exen hebben hier recht op, ook als ze bij de echtscheiding niets over het pensioen hebben geregeld. Let op: het gaat om een nabestaandenpensioen. Het wordt dus pas uitgekeerd als de ex-partner is overleden.

Helemaal niets

Ondertussen hebben via ons al heel wat ‘vergeten exen’ alsnog de hand weten te leggen op hun bijzonder partnerpensioen. Fantastisch natuurlijk. Maar in de vele verhalen die wij hoorden over evenzovele echtscheidingen, viel ons iets anders op. Veel exen hebben óók recht op een deel van het ouderdomspensioen van de ex. Maar in de praktijk krijgen ze helemaal niets. Dat zit zo. Vanaf 1982 is het normaal dat het opgebouwde pensioen bij een echtscheiding wordt verdeeld tussen de ex-echtelieden. Veel van de ‘vergeten exen’ die ons belden, zijn gescheiden na 1981, zijn inmiddels gepensioneerd en hebben inderdaad recht op een deel van het ouderdomspensioen van hun ex-partner. Toch krijgen ze niks. Hoe kan dat?

Het gaat vaak mis

Om het pensioen te krijgen, moeten ze hun hand ophouden bij de ex-partner. In de praktijk blijkt dit vaak mis te gaan: de ex is onvindbaar. Het pensioenfonds wil niet zeggen waar de ex is en hoe hoog het pensioen is. Of de ex weigert simpelweg te betalen. Allemaal problemen die met een gang naar de rechter kunnen worden opgelost. Maar dat is heel duur. En ook de emotionele drempel is hoog. En dus laat men het er maar bij zitten.

Dit probleem is al heel lang bekend. Daarom bestaat er voor echtscheidingen van na mei 1995 een iets andere regeling. Als de echtscheiding binnen 2 jaar bij het pensioenfonds gemeld wordt, moet niet de ex-partner maar het pensioenfonds het verdeelde pensioen uitbetalen. Maar wat blijkt: veel mensen hebben de scheiding niet op tijd bij het pensioenfonds gemeld. Waardoor ook voor hen hetzelfde liedje geldt: de hand ophouden bij de ex, naar de rechter of toch maar op een houtje bijten.

Wij vinden dat hier wat aan gedaan moet worden. Die meldplicht bij het pensioenfonds bijvoorbeeld, die is toch allang achterhaald? Met de informatiestromen van nu weten pensioenfondsen bijna eerder dan de betrokkenen zelf dat ze gescheiden zijn. En kan het niet veel makkelijker worden gemaakt om het nakomen van afspraken af te dwingen? En zouden de pensioenfondsen de ex misschien als klant kunnen behandelen, in plaats van als vijand? Wij gaan hier zeker op door, en zijn zeer benieuwd naar úw ideeën en ervaringen. Ook als u de betalende ex bent. En natuurlijk kunt u ons ook blijven bellen als u denkt dat u een vergeten ex bent die mogelijk recht heeft op een bijzonder partnerpensioen.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (4)

    BertjeK says:

    Triest dat dit niet allang goed geregeld is.
    Wat ook geregeld zou moeten worden is dat de pensioenaanspraken die je vanaf scheidingsdatum hebt op het pensioen van je ex bij mijn pensioenoverzicht komen te staan zodat je kunt zien hoe dat zich ontwikkelt en dat de aanspraak oo zichtbaar is.

    Carla Blijs says:

    Tip .
    Een goede notaris de eigen en vertrouwde waar u al uw zaken regeld. Wijst u tijdens het te volgen traject op de mogelijkheden en handeld die na tevredenheid voor u af.

    Yvonne Mus says:

    De volgende vraag: Wat als “de vergeten partner “nog niet de pensioenleeftijd heeft bereikt. wanneer moet ze dan reageren voor bijzonder partnerpensioen en nabestaandenpensioen?

    agapi says:

    L.s. Heb dit allemaal ook meegemaakt. Ook de regeling van 12jr. zoveel jaar getrouwd zijn. Moest voor de zitting naar Lelystad Helaas was ik die dag erg ziek. Werd wegens niet opkomen dagen afgewezen. Heb meer als 40 jaar gewerkt, alleen bij A.H. een klein pensioentje van 60 eurotjes . Moest als ik 65 werd opnieuw een aanvraag voor pensioen doen. Mijn Papieren waren volgens het kantoor weg, enz.
    Nu denk ik laat maar zitten. Zelf heb ik alle papieren nog. Groeten, Jannie Oostindien