Duur 02:53
Gepubliceerd op 19 december 2017

Discriminatie rondom partnerpensioen

Veel mensen hebben naast een ouderdomspensioen ook een partnerpensioen. Dit gaat in als de gepensioneerde eerder overlijdt dan de partner en vervangt dan het ouderdomspensioen. Deze regeling kan zeer onvoordelig uitpakken voor sommige Nederlanders.

Gekort op partnerpensioen

Het programma Hallo Nederland constateert in 2016 dat vrouwen die meer dan 10 jaar jonger zijn dan hun overleden partner, flink gekort worden op het partnerpensioen. Veel pensioenfondsen hanteren de regel dat de weduwe per extra jaar leeftijdsverschil tussen de partners 2 tot 3 procent minder partnerpensioen ontvangen. Dit kan betekenen dat sommige vrouwen wel tot 40 procent gekort worden, terwijl dit vaak hun enige bron van inkomsten is.

Deze schokkende ontdekking leidt tot een rechtszaak. Inmiddels is het zelfs zo ver gekomen dat de Hoge Raad, die de zaak in hoger beroep behandeld, uitspraak heeft gedaan over dit pensioenstelsel. Dit rechtsprekende orgaan oordeelt dat deze regeling vaak discriminerend is- omdat vrijwel alle ‘slachtoffers’ vrouw zijn.

MAX Ombudsman

Ook MAX Ombudsman Rogier de Haan houdt zich bezig met dit onderwerp en schrijft er in november 2017 een column over die u kunt lezen op maxvandaag.nl.  Hierin roept hij weduwen die in dit schuitje zitten op om zich bij hem te melden én de bewuste column op te sturen naar hun pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Uit nieuw onderzoek van Hallo Nederland blijkt nu dat inmiddels tenminste 600 weduwen op deze manier zijn geholpen. Hun pensioenfondsen en pensioenverzekeraars passen de leeftijdskortingen inmiddels niet meer toe. Daarnaast zijn ze met terugwerkende kracht gecompenseerd voor de periode waarin ze te weinig partnerpensioen hebben ontvangen. In totaal kost dit de pensioenfondsen en -verzekeraars samen zo’n 10 miljoen euro.

Nog niet helemaal opgelost

Rogier de Haan is blij met deze ontwikkeling: “het is heel fijn dat al deze weduwen inmiddels geholpen zijn. Toch is het niet zo dat het probleem nu helemaal is opgelost. De pensioenfondsen van DSM en Philips, waar we het afgelopen jaar de meeste klachten over kregen, hebben hun beleid aangepast. Bij pensioenverzekeraars is het iets ingewikkelder. Die hebben namelijk niet voor één werkgever, maar voor duizenden verschillende werkgevers verschillende pensioenregelingen. Bij een deel daarvan is het beleid aangepast, bij een ander deel niet. Verder willen we iedereen die nog gekort wordt op zijn of haar partnerpensioen oproepen om zich bij ons te melden. Wij kunnen dan uitzoeken of deze korting rechtmatig is of niet.”

Meer weten en dossier aanmelden

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Hallo Nederland besteedt op 19 december 2017 aandacht aan de kortingen op partnerpensioenen. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

Herkent u zich in het verhaal hierboven en wilt u graag hulp van MAX Ombudsman Rogier de Haan? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

(Bron: redactie Hallo Nederland, Rogier de Haan)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer