achterstallige pensioenen ABP

Meldpunt: ABP komt met unieke schaderegeling

Binnenkort ploft bij 9.000 ABP-gepensioneerden een schadevergoedingsvoorstel op de deurmat. Het is het startschot van een schaderegeling die ABP in overleg met MAX Ombudsman Rogier de Haan heeft ontwikkeld. Na deze eerste lichting kunnen nog eens duizenden ABP-gepensioneerden zo’n voorstel tegemoet zien. ABP-directeur Harmen van Wijnen is te gast in Meldpunt.

Jarenlang te laag pensioen

Vorig jaar toonde MAX Ombudsman in Meldpunt dat een groep ABP-gepensioneerden vaak al jarenlang een te laag pensioen ontvangt, zonder het te weten. Als hun partner voor 1995 gelijktijdig pensioen heeft opgebouwd, kunnen zij in veel gevallen een aanvulling op hun pensioen krijgen. De uitzending leidde tot tienduizenden aanvragen van deze aanvulling. ABP betaalde ruim 200 miljoen euro alsnog uit aan meer dan 20.000 gepensioneerden.

Consequenties nabetalingen

Door de forse nabetalingen raakten veel gepensioneerden hun huur- en zorgtoeslag kwijt, en ontvingen zij enorme belastingaanslagen. Hierdoor bleef er van de nabetaling vaak minder pensioen over dan wanneer ABP de aanvulling op tijd zou hebben uitbetaald.
In mei van dit jaar kondigde de MAX Ombudsman in Meldpunt aan dat ABP een schaderegeling gaat maken voor deze gedupeerden. Deze unieke regeling is nu klaar. Elles de Bruin spreekt hierover met Harmen van Wijnen, algemeen directeur van ABP en MAX Ombudsman Rogier de Haan.

Verder in Meldpunt

De samenleving is onvriendelijk voor mensen met overgewicht. Zwaarlijvigen lopen tegen allerlei problemen aan: theaterstoeltjes die te klein zijn, maar ook te krappe vliegtuig- of terrasstoelen. In diverse auto’s is de autogordel te kort. In pretparken kunnen obese mensen geen gebruik maken van diverse attracties. In kledingzaken ontbreken vaak de grote maten. Kim van Meghen heeft overgewicht en ervaart al deze problemen.

Ook de zorg is onvoldoende voorbereid op de onvermijdelijke toename van dikkere patiënten, merkt verpleeghuisbewoner Dennis van Rooij. De juiste hulpmiddelen ontbreken. Zijn gewicht wordt gemeten op een goederenweegschaal.
In de studio pleit Anoesjka Minnaard van de actiegroep Dikke Vinger voor een vriendelijker samenleving voor de dikkere medemens.

Het programma Meldpunt is te zien op vrijdag 3 december 2021 om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

  Laurence2804 says:

  Even een stand van zaken bericht. Voor ABP pensioenhouders die geen toeslagen ontvingen is nog steeds niets geregeld. Ik heb 2 juli 2021 alle stukken bij het ABP aangeleverd, inclusief de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2021 van mijn ouders waarin de middeling van de belastingdienst is verwerkt. Ik kreeg begin oktober 2021 – na 2 maanden dus – een ontvangstbevestiging en nu na bijna 7 maanden niets meer gehoord behalve een nietszeggend antwoord op een mail. Inmiddels wel de voorlopige aanslagen 2022 voor mijn ouders ontvangen die natuurlijk te hoog zijn (gebaseerd op hun inkomsten 2021) en die dus gecorrigeerd moeten worden. Groet, Laurence Kea

   Joshua55 says:

   Vaag en onsamenhangend verhaal Laurence. Je begint half in het verhaal met ‘voor mensen zonder toeslag’ Is niks geregeld. Wat bedoel je daarmee?

   Als je een nabetaling ontvangt van het ABP en dit heeft geen invloed op toeslagen die je niet krijgt, betaal je gewoon belasting over die nabetaling net als ieder ander belasting pliichtige in Nederland.