Delicatessen als kerstcadeau

Emina Zorlak: ‘Betaalbare delicatessen als kerstcadeau’

We moeten nu met de hand op de knip leven en dat stemt mij eigenlijk juist zeer hoopvol! Soms heb ik namelijk het gevoel alsof in onze maatschappij geld een synoniem is voor geluk en vooral alsof met geld aandacht voor een ander af te kopen is; misschien niet eens per se uit luiheid, maar uit tijdtekort, uit nood.

We betalen verzorgers om ouders te verzorgen, de opvang om op de kinderen te letten en we werken keihard om dit allemaal te kunnen financieren. Het is niet verkeerd en genoeg geld hebben om rond te komen zorgt voor minder stress en draagt dus indirect bij aan het geluksgevoel, maar naar mijn mening is de balans een beetje zoek en dat beginnen we te voelen. De coronapandemie, de klimaatveranderingen, de vele burnouts onder jong en oud… We putten zowel de aarde als onszelf uit. Een stapje terug zou denk ik al een wereld van verschil maken.

Terug naar de basis

Juist in tijden van crisis leren we dat we als mensheid eigenlijk niet zoveel nodig hebben. Tuurlijk: een dak boven het hoofd, schone, warme kleren en eten zijn de behoeften waar niemand zonder kan. Maar hebben we echt elk jaar een nieuwe winterjas nodig? Moeten we ons echt minder voelen als we niet elk jaar op vakantie kunnen? Of kunnen we (en ik ben me ervan bewust dat dit enorm cliché is) het grote geluk juist vinden in de kleine dingen? Af en toe koken voor een ander, een keertje aanbieden om op te passen of gewoon een telefoontje met “hoe gaat het met je?”. We kunnen er zelf mee beginnen en het goede voorbeeld geven, andere inspireren en vooral net die aandacht geven waar iedereen zo naar snakt. En al die dingen hoeven geen extra geld te kosten en zijn duurzame manieren van het tonen van naastenliefde.

Zwarte Vrijdag, Black Friday

Vrijdag 25 november 2022 is het de zogenaamde Black Friday; een dag die overgewaaid is uit de VS en waarop er grote uitverkopen zijn in winkels. Het heeft de naam te danken aan de grote druktes in de steden, maar als we kijken naar de enorme impact van al het consumeren op het milieu, dan heeft het zwarte voor mij een andere betekenis. Vorig jaar sprak ik mij er ook al over uit en bedacht ik een voorraadkast-maaltijd, zodat we op die dag juist niet zouden winkelen. En mocht u het hele jaar hebben gespaard voor een winterjas en het nu met korting willen kopen, zou ik zeggen: doen! Maar bent u van plan nu extra goedkope spulletjes in te slaan als kerstcadeaus, dan zeg ik: denk er nog even goed over na. Ik heb een veel beter (en lekkerder) alternatief!

Zelfgemaakte eetbare cadeaus

Zelfgemaakte eetbare cadeaus zijn hartverwarmers waar iedereen van onder de indruk is; u geeft namelijk niet alleen iets om te smullen, maar ook echte aandacht, die nergens te koop is. Bovendien maakt u tijd voor uzelf vrij; door in de keuken te staan en fysiek bezig te zijn bent u als het ware aan het mediteren. U koopt daarbij geen spulletjes die mensen eigenlijk niet nodig hebben, die enorme afstanden hebben afgelegd, waar een energieslurpend productieproces achter zit en waar mensen (vaak) onder slechte omstandigheden aan hebben gewerkt. Een zelfgemaakt eetbaar cadeau is een delicatesse, persoonlijk, beter voor het milieu en ook nog eens heel betaalbaar. Het enige dat u extra nodig heeft is een (weck)pot of fles en een handgeschreven etiketje.

Olie, chutney, koekjes of jam

November is de ideale maand om te beginnen met het maken van deze persoonlijke eetbare cadeaus, want bij sommige flesjes en potjes is tijd het geheime ingrediënt: hoe langer de smaken kunnen intrekken hoe lekkerder. Toevoegen van suiker, zout, azijn of alcohol kan de levensduur verlengen van ingrediënten, dus ideaal om hiervan wat toe te voegen, vooral als de groenteboer/fruitboer overschotten heeft. Maar wat te maken? De lijst is eindeloos: tafelzuur, chutney, azijn en olie met allerlei smaakjes, zuurkool, kimchi, curd, limoncello of andere likeuren, jam, siroopjes, gekonfijte citrusschillen, gezoute karamel, sambal, gedroogde tomaatjes, advocaat, vanillesuiker of vanille-extract, stoofperen. Dit zijn maar een paar voorbeelden en het internet staat vol van recepten. Heeft u geen zin om zover van tevoren te beginnen? Koekjes, bonbonnetjes en fudge zijn dan ook ideaal!

Appel-gemberchutney (lekker bij kaasjes of vlees!)

Ingrediënten voor ongeveer 6 kleine potjes:

  • 1250 gram appels
  • 3 rode uien
  • 40 gram gember
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 300 milliliter appelazijn

Bereidingswijze: 

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Pel de uien en snijd in halve ringen. Schil en rasp de gember. Doe alle ingrediënten in een pannetje en laat op middelmatige vuur circa 45 minuten sudderen. Roer af en toe goed door.

Steriliseer ondertussen de potjes door ze circa 10 minuten in een grote pan water te koken. Pak ze met een schone knijptang uit de pan en leg ze ondersteboven op een schone theedoek om uit te lekken. Vul de potjes terwijl ze nog warm zijn direct met de warme appel-gemberchutney en schroef de deksel erop. Zet de potjes ondersteboven en laat zo afkoelen; op deze manier gaat de lucht naar boven en worden de potjes vacuüm afgesloten. Op een donkere, koude plek is de chutney zo circa een jaar houdbaar.

Plak een leuke sticker op de pot of doe er een vrolijk lintje met kaartje omheen.

Heel veel plezier met het geven van de zelfgemaakte eetbare cadeaus. U zult zien: dit maakt ontzettend veel indruk en de ontvanger voelt zich extra geliefd.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns. 

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    madeliev says:

    Emina, mooi stukje tekst!
    Een zelf gemaakt cadeau is aandacht. En dat wordt zeker op prijs gesteld – is ook mijn ervaring.