voorraadkast

Emina Zorlak: voorraadkast-maaltijd op Niet-Winkeldag

Op 26 november 2021 is het Black Friday, oftewel Zwarte Vrijdag. Dit is een dag die vanuit de VS is overgewaaid en waarop mensen aangezet worden om meer te kopen dan ze nodig hebben of hun lief is. Het is de vrijdag na feestdag Thanksgiving en wordt door mensen gebruikt om alvast hun kerstinkopen te doen en vaak nog veel meer dan dat. Gewoon, omdat het kan en omdat er gigantische kortingen worden gegeven. Eigenlijk is dat niet meer van deze tijd, vind ik. Hoe minder we produceren en consumeren, hoe beter voor het milieu. Denk dus 3 keer na voordat u uw “oude” spullen weggooit of inruilt, want met een beetje creativiteit en fantasie kunt u echt nog van veel gebruikte spullen nog jarenlang plezier hebben. En eerlijk is eerlijk: als u sint -of kerstinkopen wilt doen en echt iets nodig heeft, dan is een korting heus handig.

Niet-Winkeldag

Als tegenreactie op deze “meer-meer-meer-dag” is er in de jaren 90 een andere dag in het leven geroepen: de Niet-Winkeldag. Dit is een dag waarop consuminderen de aandacht krijgt. Deze dag valt altijd na Black Friday, dit jaar is dat op zaterdag 27 november. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee, uw tijd en uw algemeen welzijn. Van meer spullen krijgt uw brein immers minder rust.

Culinair winkelen

Dit geldt overigens ook voor uw keuken. Bij voorkeur gaat u zelfs maar 1 of 2 keer per week naar de winkel voor uw etenswaren, waardoor u minder snel dingen koopt die u niet nodig heeft. En met weekmenu’s zorgt u er ook eens voor dat u sowieso minder koopt en minder weggooit. Zorg er dus voor dat u een goedgevulde voorraadkast heeft, waardoor u zelf kunt beslissen dat u niet de deur uit gaat voor de boodschappen.

Voorraadkast

Van droge producten als rijst, pasta en crackers weten we wel dat ze lang houdbaar zijn. Maar u kunt uw voorraad met nog veel meer etenswaren aanvullen. Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten doen het ook goed; zowel gedroogd als uit blik of pot. Specerijen bederven ook niet snel en maken uw maaltijd echt af. Kokosmelk en tomatensaus of tomatenblokjes maken van een paar ingrediënten een echte maaltijd. Vis uit blik is ook altijd een goede keuze, maar let erop dat het een duurzaam visje is. En het fijne is, dat juist in de herfst en winter, de seizoensgroenten vaak extra lang houdbaar zijn. Denk aan allerlei soorten kolen, maar ook winterpeen, aardappelen, uien, bieten, knolselderij, pompoen en zelfs zoete aardappel. Daarbij kunt u de vriezer natuurlijk ook als voorraadkast gebruiken. Niet alleen voor de producten uit de supermarkt, maar ook voor uw eigen al eerder gemaakte gerechten, zoals soepen of ovenschotels.

Voorraadkast-maaltijd

Vandaag geef ik een recept voor een volwaardige maaltijd met maar 6 ingrediënten, geheel uit de voorraadkast. Bespaart u geld en tijd. Eet smakelijk!

Ingrediënten voorraadkast-maaltijd viskoekjes, rijst en geroosterde winterpeen (2 personen):

  • 600 gram winterpeen
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 240 gram witte bonen (uit pot)
  • 1 blikje zalm of tonijn op olie
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 ei

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de winterpenen en snijd in de lengte in vieren, zodat je 4 lange repen hebt. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Rooster de winterpeen circa 25 minuten in de oven.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Spoel de bonen uit en laat uitlekken. Laat de vis uitlekken en doe samen met de bonen, sambal en ei in een kom. Prak het geheel met een stamper tot grove puree en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Maak van het bonen-vismengsel zes kleine hoopjes in de pan en druk het lichtjes aan in de vorm van koekjes. Bak circa 6 minuten om en om goudbruin en gaar. Laat uitlekken op een keukenpapiertje. Herhaal het bakken van de viskoekjes tot het mengsel op is.

Verdeel de rijst over de borden. Verdeel hiernaast de geroosterde wortel en de viskoekjes.

Emina Zorlak is normaal gesproken ook te horen in De MAX!, maar door de Evergreen Top 1000 is dat dit keer niet het geval.

Geef een reactie

Reactie

    Epie de Groot says:

    Wat een lekker verantwoord, gezond gerecht! Ga het zeker een keer maken.