Negatieve calorieën: bestaat dat echt of is het een fabel?
Publicatiedatum: 8 september 2025
Komkommer, bleekselderij of een paar wortels eten. Naast dat ze vol vezels zitten kunnen ze ook helpen bij het afvallen, want deze producten bevatten weinig calorieën. Er wordt zelfs over gezegd dat het meer energie kost om deze voedingsmiddelen te verteren, dan ze opleveren. Is dit een fabel of bestaan negatieve calorieën echt?
Wat zijn negatieve calorieën?
Negatieve calorieën zijn voedingsmiddelen waarvan het meer energie zou kosten om te eten en verbranden, dan het oplevert. Het komt erop neer dat u automatisch zou afvallen als u dit soort producten eet. Vaak wordt komkommer of selderij gezien als een product die onder de categorie negatieve calorieën valt.
Waar komt dit idee vandaan?
Het idee komt vermoedelijk voort uit een rapport van onderzoekers aan de Universiteit van Genève, daterend uit 1999 (bron in het Engels). Uit het onderzoek kwam naar voren dat het drinken van groene thee de vetverbranding zou stimuleren. Hoewel later uit het onderzoek blijkt dat dit niet te maken heeft met een negatieve energiebalans, is toch het idee van negatieve calorieën ontstaan.
Thermisch effect
Sommige mensen denken dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals komkommer en selderij, dus zo weinig calorieën bevatten, dat u ervan afvalt als u ze eet. Deze gedachtegang wordt vaak in één adem genoemd met Thermic Effect of Food (TEF); het thermische effect van voeding. Dat is de energie die het lichaam nodig heeft om voedingsstoffen te verteren, absorberen en transporteren.
Eiwitten hebben het hoogste thermische effect (20 tot 30 procent), gevolgd door koolhydraten (5 tot 10 procent) en daarna komen de vetten (0 tot 3 procent). Het lichaam verbrandt dus meer calorieën bij het eten van eiwitten dan bij het eten van koolhydraten of vetten. Maar of dit ook betekent dat negatieve calorieën bestaan?

Bestaan negatieve calorieën?
Nee, helaas. Negatieve calorieën bestaan niet, aldus het Voedingscentrum. Hoe aanlokkelijk het ook klinkt, ze bestaan niet. Hoeveel energie het lichaam nodig heeft om voedsel te verwerken, is veel lager dan de hoeveelheid energie die het eten u oplevert. Om goed te functioneren, heeft het lichaam als het ware dagelijks 100 procent energie nodig en slechts één tiende daarvan wordt uitbesteed aan het verteren en verwerken van voedsel.
Hoewel producten als selderij, appels en komkommer zeer weinig calorieën bevatten en een thermisch effect hebben, compenseren zij niet de energie die het kost om ze te verteren en verwerken.
(Bron: Voedingscentrum, Gezondheid.be. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.




Ik weet wel dat afvallen mij niet lukt, nu ik oud ben. (69, bijna 70 jaar).
Met 69 jaar ben je nog niet echt oud.
Tenzij je door ernstig overgewicht de nodige kwalen hebt, waardoor de kwaliteit van leven een stuk minder is.
Maar afvallen kan best wel. Als je maar wil.
En anders met wat hulp, zoals afval-medicatie.
Succes !