calorieën

Wat zijn calorieën en hoeveel heeft u er dagelijks nodig?

Op het etiket van voedingsmiddelen staan naast ingrediënten ook het aantal calorieën dat erin zit. Dit wordt uitgedrukt in kcal. Ze zitten werkelijk overal in. Ze kunnen ook leeg zijn en door inspanning verbranden we ze. Maar wat zijn het eigenlijk en hoeveel hebben we er nodig?

Meten is weten

De term calorie is een maat om de hoeveelheid energie in eten aan te geven. We spreken vaak van calorieën, maar eigenlijk hebben we het over kilocalorieën. Dat werkt hetzelfde als bij een liter, 1 kilocalorie is 1000 calorieën. Kilocalorieën is ook korter, anders zouden veel producten een behoorlijke hoeveelheid nullen bevatten. Dus we zeggen calorieën, maar bedoelen eigenlijk kilocalorieën wat wordt aangeduid met kcal. Wetenschappelijk wordt er tegenwoordig vaker gemeten in joules (1 calorie = 4,2 joule), maar de voedingsindustrie gebruikt nog steeds calorieën op de verpakking.

Brandstof

Uit ons eten halen we voedingsstoffen als eiwitten, vet en koolhydraten. Deze energie die we hier uithalen hebben we nodig voor onze verbranding, onze brandstof. Die hoeveelheid energie meten we in kilocalorieën. We hebben deze brandstof nodig voor de verschillende processen in ons lichaam. Bijvoorbeeld voor het kloppen van ons hart, ademen en het op gang houden van onze spijsvertering. We hebben ze ook nodig voor fysieke inspanning als lopen, fietsen en ander energieverbruik in ons dagelijks leven.

Hoeveel heeft u nodig?

Hoeveel calorieën u dagelijks nodig heeft hangt van verschillende factoren af. Bent u man of vrouw, uw leeftijd, uw lengte, spiermassa, maar ook de mate van inspanning telt mee. Voor de basisprocessen in het lichaam zijn dagelijks 1200 kcal nodig. Gemiddeld gaat het Voedingscentrum ervan uit dat vrouwen 2000 kcal en mannen 2500 kcal per dag nodig hebben. Bij een gezond gewicht houdt u met dit aantal calorieën uw gewicht in balans. De mate van activiteit speelt ook een belangrijke rol. Wie matig actief is, heeft ook minder energie nodig. Doet u redelijk intensief aan sport en bent u altijd actief in beweging, dan heeft u ook meer energie nodig.

Goede en slechte calorieën

Nu denkt u wellicht, calorieën zijn calorieën. Dat is ten dele waar. Want ja, het klopt, maar er zijn calorieën die voedzamer zijn dan andere. Neem bijvoorbeeld de energie die we halen uit groente, fruit en volkoren producten. Die leveren naast calorieën ook vitamine, mineralen en vezels op. Bewerkt voedsel als koekjes, wit brood en frisdrank zit vol calorieën, maar levert geen andere nuttige voedingsstoffen op. Ze worden ook wel ‘lege calorieën’ genoemd. Het teveel wordt in ons lichaam opgeslagen als vet. Dit wordt gebruikt als we het nodig hebben. Maar slaan we te veel op en verbruiken we het niet, dan komen we aan in gewicht.

(Bron: Voedingscentrum, AD, Ilovehealth, Gezondheidsnet)

Geef een antwoord

Reactie

  1. dragon says:

    Het wordt tijd dat de Joule ingeburgerd wordt, net zo als de PK, anders blijft het een rommeltje in Eénhedenland.
    Al moet ik erbij zeggen dat ze het in Engeland er echt een rommeltje van hebben gemaakt, met de mile/uur Inch
    12 tallig stelsel enz.