Vet op appelschil? Hierdoor komt dat

Het verschilt per appel, maar na een paar dagen kan de schil vet aanvoelen. Al helemaal als deze in de fruitschaal heeft gelegen. Waarom is dat en kan het kwaad?

Vet door een natuurlijk proces 

U raadt het misschien niet, maar dat vet ontstaat door een natuurlijk proces. Deze laag is samengesteld uit vetzuren en een mengsel van oliën en vetten die bij elkaar was worden genoemd. Deze waslaag past zich ook steeds aan tijdens de ontwikkeling van de appel. Niet alleen appels, maar ook alle andere fruitsoorten en bovengrondse planten ontwikkelen zo’n waslaag, blijkt uit Scandinavisch onderzoek. Deze laag beschermt het fruit tegen wind en regen, maar ook tegen schimmels en bacteriën. Het zorgt er ook voor dat de appel sappig blijft en niet van structuur verandert. Soms wordt deze waslaag kunstmatig aangebracht. Dat gebeurt vooral bij appels uit het buitenland. Die zijn herkenbaar aan hun extra glans.

Appels
Lees ook: Appels blijven op deze manier zo lang mogelijk vers

Welke appel snel vet? 

Welke appel wordt nu het snelst vet? Hoogleraar en bio-ingenieur Bart Nicolai vertelt in het Algemeen Dagblad dat de Jonagold appel op nummer 1 staat. Doordat deze schil goed vet wordt, kunt u deze appel tot wel 10 maanden gekoeld bewaren. Dat komt dus doordat de vette waslaag de appel goed beschermt.

Waslaag niet weghalen

Wilt u het vet van de appel weghalen? Dan kunt u met een doek over de appel wrijven. Afspoelen gaat niet, want de waslaag stoot water af. Toch is het beter om het niet weg te halen. De appel kan dan vocht verliezen. Daarbij kan het geen kwaad om de waslaag te eten. Dat geldt ook voor de kunstmatige variant. U kunt de appel ook schillen, maar in de schil zitten vitamines en vezels die goed voor u zijn.

appels
Lees ook: Wie appels eet krijgt miljoenen (goede) bacteriën binnen

Minder snel vet

U kunt ervoor zorgen dat appels minder snel vet worden. Het enige wat u volgens daar volgens hoogleraar Bart Nicolai voor hoeft te doen, is de appels in de koelkast leggen. Door de koeling gaat het proces om de waslaag aan te maken langzamer. Bij warmte gaat dit volgens het genoemde Scandinavische onderzoek juist sneller.

(Bronnen: AD, Voedingscentrum, Frontiers in Plant Science, Gezondheid.be/ Foto: Shutterstock )

Geef een reactie