Beatrix

80 jaar prinses Beatrix in beeld

Op woensdag 31 januari 2018 viert prinses Beatrix haar 80ste verjaardag. Wij lopen aan de hand van een serie foto’s door belangrijke gebeurtenissen in haar leven heen. Van haar geboorte tot de tijd in Canada tijdens de oorlog, haar studententijd en de vele hoogte- en dieptepunten die zij in haar 80-jarige leven meegemaakt heeft.

Geboorte prinses Beatrix

beatrix

Op 31 januari 1938 wordt prinses Beatrix geboren. Op de foto is zij een week oud en ligt zij in haar wieg op paleis Soestdijk. Lang kan zij niet van het leven in Nederland genieten, als zij 2,5 jaar is vallen de Duitsers Nederland binnen. Het koninklijke gezin reist daarom naar Ottowa in Canada, waar zij de rest van de oorlog verblijven. In die tijd wordt haar zusje Margriet geboren.

Beatrix

Prinses Beatrix op 1-jarige leeftijd.

Beatrix

Bovenstaande foto is gemaakt door prins Bernhard. Te zien is hoe Juliana in 1942 met Beatrix speelt in het Canadese Ottawa.

Studie

Terug in Nederland bestaat het leven van prinses Beatrix vooral uit school en vriendinnen. Aanvankelijk volgen haar zussen en zij lessen op de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven, maar dat is geen succes en Beatrix loopt een leerachterstand op. De prinsessen vervolgen hun onderwijs aan het Incrementum, een speciaal voor hen ingerichte afdeling van het Baarns Lyceum.

Beatrix

Prinses Beatrix op 12-jarige leeftijd met haar hondje.

Beatrix

Eind januari 1956, op bijna 18-jarige leeftijd.

Op 18-jarige leeftijd gaat prinses Beatrix na het behalen van haar gymnasiumdiploma studeren in Leiden.

Beatrix

Prinses Beatrix wandelt op 4 september 1956 met vriendinnen en collega-studenten door Leiden om het begin van het academisch jaar in de Pieterkerk bij te wonen. Zij woont in die tijd in het Teldershuis aan het Rapenburg 45. Haar vriendinnen zijn van links naar rechts: Delaïde Hasseley Kirchner, Renée Röell en mr. M. Meurs.

Verlief, verloofd, getrouwd

Op 28 juni 1965 maken we in Nederland officieel kennis met Claus von Amsberg als hij als verloofde van prinses Beatrix aan het Nederlandse volk wordt voorgesteld. Het paar treedt op 10 maart 1966 in het huwelijk.

Beatrix

Beatrix

De kinderen

Op 27 april 1967 wordt hun eerste zoon prins Willem-Alexander geboren. In 1968 en 1969 komen achtereenvolgens prins Friso en prins Constantijn ter wereld.

Beatrix

Prins Willem-Alexander in zijn doopgewaad op 2 september 1967.

Beatrix

Op de foto v.l.n.r.: prins Claus, prins Johan Friso, prins Willem-Alexander, prinses Beatrix en prins Constantijn.

Een prinses wordt koningin

Op 30 april 1980 neemt prinses Beatrix het stokje over van haar moeder. Zij tekent de akte van abdicatie in het paleis op de Dam in Amsterdam en betreedt vervolgens met prinses Juliana het balkon. Vervolgens legt zij de eed af in de Nieuwe Kerk. De inhuldiging gaat gepaard met hevige rellen van krakers, onder het motto ‘geen woning, geen kroning’. Eén van de eerste dingen die Beatrix als koningin doet, is het bezoeken van gewonde ME-ers.

Beatrix

Op het balkon

Beatrix

Koningin Beatrix legt de eed af.

Koninginnedag 1988

In 1988 verschijnt de koningin tijdens Koninginnedag met haar familie na het officiële bezoek aan Genemuiden en Kampen onverwachts in de Amsterdamse Jordaan. Ditmaal wordt zij met open armen ontvangen in Amsterdam en zij krijgt er de gedenkwaardige zoen van een passant op straat.

Beatrix

Verloving prins Willem-Alexander en Máxima

Op 21 februari 2001 kondigen prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta hun verloving aan. De trouwdag staat een jaar later gepland op 2 februari 2002 in Amsterdam.

Beatrix

Koningin Beatrix kondigt de verloving aan van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta.

Groot verdriet

De gezondheid van prins Claus is erg verslechterd, maar hij is op 2 februari 2002 nog wel aanwezig tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Het is zijn laatste publieke optreden en op 6 oktober 2002 overlijdt hij.

Beatrix

Koningin Beatrix en prins Johan Friso lopen gearmd achter de kist in de Nieuwe Kerk in Delft, gevolgd door prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien.

Nieuw geluk

In 2003 wordt latere kroonopvolger Catharina-Amalia geboren.

Beatrix

Prinses Máxima en koningin Beatrix met prinses Amalia tijdens de doopplechtigheid in Den Haag.

Rampjaar 2004

2004 is opnieuw een zwart jaar voor Beatrix, met de dood van haar beide ouders. In maart overlijdt prinses Juliana en in december prins Bernhard.

Beatrix

Paniek op de Dam

In 2010 zorgt Gennaro P., beter bekend als de damschreeuwer, voor flinke paniek als hij tijdens de 2 minuten stilte hard schreeuwt. Het publiek stuift in paniek uiteen en koningin Beatrix wordt weggeleid van de Dam, maar keert na een korte onderbreking terug.

Beatrix

Ongeluk prins Friso

In 2012 raakt prins Friso in levensgevaar na een ski-ongeluk, waarbij hij in coma komt te liggen. Na zijn verblijf in het ziekenhuis in Innsbruck wordt hij naar Londen vervoerd, waar hij tot op dat moment met zijn gezin gewoond heeft. In juli 2013 wordt hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch, waar hij op 12 augustus van dat jaar overlijdt. Hij wordt begraven in Lage Vuursche, vlak bij Drakensteyn.

Beatrix

Koningin Beatrix en prinses Mabel bij het academisch ziekenhuis in Innsbruck.

Aftreding

Op 28 januari 2013 kondigt koningin Beatrix aan af te treden. Zij wil het stokje overgeven aan de nieuwe generatie.

Beatrix

Koningin Beatrix kondigt haar aftreden aan tijdens een toespraak op tv.

Troonwisseling

Op 75-jarige leeftijd wordt Beatrix van koningin wederom prinses. Op 30 april 2013 is er dat jaar geen laatste Koninginnedag, maar is er de abdicatie en inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Koningin Beatrix ondertekent in de Vroedschapskamer (Mozeszaal) van het Koninklijk Paleis de Akte van Abdicatie.

Kasteel Drakesteyn

Sinds 4 februari 2014 woont prinses Beatrix officieel in Kasteel Drakensteijn, maar zij verblijft nog regelmatig in Den Haag, op Noordeinde 66. Zo af en toe is zij nog in het openbaar te zien.

Beatrix

Prinses Beatrix kijkt vanuit het Kabinet van de Koning naar de passerende rijtoer met de Glazen Koets op Prinsjesdag 2017.

Bekijk ook: het huwelijk van Beatrix en Claus in beeld, de 15e sterfdag van prins Claus en 50 jaar koning Willem-Alexander in beeld.

Bij Tijd voor MAX en Hallo Nederland wordt op woensdag 31 januari 2018 uitgebreid aandacht besteed aan de 80ste verjaardag van prinses Beatrix, om 17.10 uur op NPO 1 en 18.30 uur op NPO 2.  

(Bron: ANP, NOS, Wikipedia) 

Geef een antwoord

Reactie

    Hanneman says:

    Mijn kat zegt dat het verspilde moeite is maar ik wil tóch even melden dat ik zo doodmoe wordt van de ophemeling en heiligverklaring van deze mevrouw. Stom toevallig geboren in een familie die door historische bepaling en veelal ook zeer onfatsoenlijke handel en wandel hartstikke steenrijk is en gezien lijkt te worden als door een God gezondene. Voor mij is ze geen haar beter dan de miljoenen andere mevrouwen en meneren die in een minder fortuinlijke situatie in het leven kwamen. Ze heeft wel héél erg veel gunstige winden die met haar, al of niet op bevel, meewaaien. Al een heel leven lang. Presteren en betekenis verwerven zijn aan haar wel heel gemakkelijk gegeven. Ze hoefde er helemaal niets voor te doen; puissante rijkdom was er al en die is in de loop van haar leven alleen maar puissanter geworden. Altijd alles dúúr. En dan niet Albert Heyn duur. Meer miljonairsbeurs. Altijd alles van een rijkdom die zelfs die van Gordon, Jan Smit of Linda overtreft. Ze hebben geen idee. Die stakkers met hun villa’s in het Gooi of Volendam. Paleizen in plaats van een gemiddelde woning voor de wat vermogender eigenaar. Een wagenpark waar zelfs de duurdere meneren en mevrouwen uit het bedrijfsleven ú tegen zeggen. Rekent u maar dat in de Lage Vuursche de allerfraaiste, meest luxueuze bejaardenwoning staat aan onze kant van de Noordzee. Het verjaarspartijtje eerst in “besloten kring” en dan strakjes met veel poeha in een paleis. Ach en wee, welk een moeilijke oude dag na zo’n ploeterend werkzaam leven als staatshoofd van ons land. Nou ja, even wuiven…..