Duur 06:30
Gepubliceerd op 28 april 2017

Koning tafelt met medejarigen in Paleis op de Dam

Met 150 medejarigen gaat koning Willem-Alexander vrijdag 28 april 2017 ter ere van zijn 50e verjaardag aan tafel tijdens een bijzonder diner in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

11.000 aanmeldingen

De animo is groot om bij Willem-Alexander en koningin Máxima aan tafel aan te schuiven. Er zijn ruim 11.000 aanmeldingen binnen gekomen voor het koninklijke etentje. Net als de Koning moeten zij op 27 april geboren zijn en daarbij ook een kroonjaar vieren. Voor 150 gelukkigen van hen is het tot een uitnodiging gekomen. Daarvan zijn er 50 precies even oud als de Koning, de overige 100 zijn dit jaar onder andere 35 en 75 jaar oud geworden.

Vorstelijk menu?

Bij Tijd voor MAX is culinair historicus Lizet Kruyff te gast. Wat er op tafel staat tijdens een koninklijk diner wordt altijd geheim gehouden, maar zij heeft wel een idee wat er in dit geval op het menu staat. Ook weet zij alles over de gang van zaken tijdens koninklijke diners, dus mis deze uitzending niet als u hier benieuwd naar bent.

Iedereen op de foto met het koningspaar

Na het diner is er een bijzonder fotomoment. Het koningspaar gaat met de gasten naar buiten voor het maken van een groepsfoto. Geen gewone maar een ‘gigapixel’ opname. Het hof nodigt iedereen die ook met de koning op de foto wil uit om rond 21.45 uur naar de Dam te komen. De gigapixel foto is 100 keer zo scherp als een gewone foto, waardoor iedereen die zich op de Dam bevindt zichzelf heel scherp kan terugvinden.

Paleis open

Aansluitend gaan de deuren van het paleis 50 uur gratis open voor het publiek, tot zondagavond middernacht. In het paleis is een speciale tentoonstelling ingericht waarin wordt teruggeblikt op de voorbije 50 jaar. De 12.500 beschikbare gratis toegangskaarten zijn overigens al allemaal vergeven. Wel is inmiddels bekend geworden dat de expositie een verlenging krijgt van 10 dagen.

Dit onderwerp wordt besproken in de uitzending van Tijd voor MAX op vrijdag 28 april 2017 om 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer