Paul Rem over prins Claus

Omroep: MAX

Duur: 0:04:40

Uitzending: do 5 okt 2017 00:00

15e sterfdag prins Claus

Op vrijdag 6 oktober 2017 is het 15 jaar geleden dat prins Claus is overleden. De gevolgen van de ziekte van Parkinson en een longontsteking zijn de prins fataal geworden. Hij wordt 76 jaar. Wij blikken terug op zijn leven vanaf het moment dat wij in Nederland kennis met hem maken.

Op 28 juni 1965 maken we in Nederland officieel kennis met Claus von Amsberg als hij als verloofde van prinses Beatrix aan het Nederlandse volk wordt voorgesteld.

BEATRIX - CLAUS - VERLOVING

Het stel trouwt op 10 maart 1966 en op 27 april 1967 wordt hun eerste zoon Willem-Alexander geboren.

AMSTERDAM-HUWELIJK PRINSES BEATRIX-BALKON

Later dat jaar loopt prins Claus op 28 juli de Nijmeegse Vierdaagse uit. Prinses Beatrix spelt hem trots het Vierdaagse-kruisje op.

NIJMEGEN-VIERDAAGSE-PRINS CLAUS

Na de kroning van koningin Beatrix wordt prins Claus korte tijd later regent, totdat zijn oudste zoon en troonopvolger de 18-jarige leeftijd bereikt.

AMSTERDAM-INHULDIGING BEATRIX

Prins Claus wordt in 1982 opgenomen in een psychiatrische kliniek in Basel, om door prof.P Kielholz te worden behandeld voor klachten van depressieve aard. Hij mist een aantal belangrijke momenten, waaronder Koninginnedag 1983 en zijn depressie neemt jaren in beslag.

prins Claus

Een moment dat iedereen zich zal herinneren volgt in 1998 tijdens een modeshow, als de prins zijn stropdas afwerpt, die ‘als een slang om de hals gedraaid is’. Hij roept de aanwezige mannen op hetzelfde te doen.

prins Claus

Zijn slechte gezondheid laat het eigenlijk niet meer toe, maar toch is prins Claus bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Het is zijn laatste publieke optreden.

prins Claus

Na zijn overlijden op 6 oktober 2002 wordt Prins Claus op dinsdag 15 oktober bijgezet in de grafkelder van de koninklijke familie in de Nieuwe Kerk in Delft.

DELFT-CLAUS-UITVAART-BIJZETTING

Bij Tijd voor MAX praat Paul Rem in de uitzending van 5 oktober 2017 uitgebreid over de prins. U ziet het fragment boven deze pagina.

(Bron: ANP)

Geef een reactie