willem-alexander

50 jaar Koning Willem-Alexander in beeld

Op donderdag 27 april 2017 viert koning Willem-Alexander zijn 50e verjaardag. Wij nemen aan de hand van een serie foto’s een kijkje in zijn leven door de jaren heen. Van zijn geboorte tot zijn eerste officiële optreden met zijn moeder, tot zijn verloving met Máxima en de geboortes van zijn dochters tot zijn kroning tot koning.

Geboorte prins Willem-Alexander

willem-alexander

Op 27 april 1967 ziet kroonprins Willem-Alexander het levenslicht. Deze foto is door prins Claus gemaakt op de dag na de geboorte van de kleine prins.

Doopplechtigheid

willem-alexander

Een mooi moment tussen moeder en zoon. Prinses Beatrix houdt prins Willem-Alexander vast tijdens de doopplechtigheid op 2 september 1967 in de St. Jacobskerk te ‘s’-Gravenhage.

Moeder en zoon

willem-alexander

Een prachtig portret van moeder en zoon op 23 januari 1968, een paar maandjes voor de eerste verjaardag van de prins.

Op vakantie

willem-alexander

Het koninklijk paar op vakantie met de vakantie-Daf naar de villa de Gelukkige Olifant, het toenmalige vakantieverblijf van de Oranjes.

Eerste officiële daad

willem-alexander

Op 1 juli 1981 is het tijd voor de allereerste officiële daad van prins Willem-Alexander. Hij woont samen met zijn moeder de opening van de nieuwe Willemsbrug in Rotterdam bij.

De Elfstedentocht

willem-alexander

Op 26 februari 1986 rijdt prins Willem-Alexander onder de naam W.A. van Buren de Elfstedentocht uit. Hij arriveert in het donker op de Bonkevaart in Leeuwarden.

Gek op sport

willem-alexander

De prins is niet alleen zelf sportief, hij woont ook graag en vaak wedstrijden van Nederlandse sporters en teams bij. Hier moedigt hij op 21 juli 1996 samen met premier Wim Kok de Nederlandse volleybalsters aan tijdens hun wedstrijd tegen China. Het mocht helaas niet baten, zij verloren met 3-0.

Verloofd

willem-alexander

Willem-Alexander en Máxima zijn al even een setje als de kroonprins groot nieuws heeft: hij heeft zijn Argentijnse schone gevraagd en zij heeft “ja” gezegd. Trots toont het paar de verlovingsring op 30 maart 2001.

Getrouwd!

willem-alexander

Op 2 februari 2002 geeft het koninklijk paar elkaar het ja-woord. Na de inzegening van hun huwelijk in de Nieuwe Kerk in Amsterdam kussen prinses Máxima en prins Willem-Alexander elkaar op het balkon. Kijk ook foto’s van 15 jaar huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

De eerste nakomeling

WASSENAAR-KONINGSHUIS-BABY

Op 7 december 2003 wordt de eerste dochter van het koninklijk paar geboren. Op donderdag 29 januari 2004 poseren prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Villa Eikenhorst in Wassenaar bij het wiegje van prinses Catharina-Amalia. Het wiegje is in 1909 geschonken door welgestelde dames uit Amsterdam aan koningin Wilhelmina ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana. Ook prins Willem-Alexander zelf heeft zijn eerste maanden in dit bedje doorgebracht.

Dochter 2

willem-alexander

Op 26 juni 2005 toont kroonprins Willem-Alexander trots zijn tweede dochter, Alexia, in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag.

Dochter 3

willem-alexander

En daar is dochter 3. Op 10 april 2007 wordt Ariane geboren. Een dag later toont prins Willem-Alexander haar trots aan de buitenwereld in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag.

Van prins naar koning

willem-alexander

Op 30 april 2013 is het zo ver, een Prins wordt Koning. In aanwezigheid van leden van de koninklijke familie, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministers en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten tekent koning Willem Alexander de Akte van Abdicatie in de Vroedschapskamer (Mozeszaal) van het Koninklijk Paleis.

Inhuldiging

willem-alexander

Na de inhuldiging poseert koning Willem-Alexander met koningin Máxima, prinses Ariane, prinses Alexia en kroonprinses Amalia. Geflankeerd door gasten, waaronder prins Charles.

Koningsdag

willem-alexander

En dan hebben we opeens geen Koninginnedag meer. Op 27 april 2014 vieren we voor het eerst Koningsdag met Willem-Alexander. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Beatrix en de prinsesjes Alexia, Ariane en Amalia bedanken het publiek in Amstelveen. Kijk ook terug op de Koninklijke feesten van weleer tot nu.

 Bijna 50

willem-alexander

Een week voor zijn 50e verjaardag is koning Willem-Alexander onderweg naar Paleis Noordeinde voor de receptie van zijn verjaardag. De koning is te voet, omdat een touringcar de doorgang van zijn auto blokkeert…

Interview met de koning

NOS en RTL zenden op woensdag 26 april 2017 ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag een gesprek uit met koning Willem-Alexander. Interviewer Wilfried de Jong kijkt aan de hand van tv-fragmenten met de koning terug op diens leven en nieuwsgebeurtenissen uit de afgelopen decennia. Het gesprek duurt 70 minuten en wordt uitgezonden op NPO 1 en RTL 4, om 20.30 uur.

(Bron: ANP)

Geef een reactie