restaurant kiezen

Met deze tips kiest u op vakantie het beste restaurant

Op vakantie gaan betekent voor veel mensen dat ze even niet hoeven te koken. Maar wie er vervolgens op uit gaat om een goed restaurant te vinden, stuit direct op een probleem. Want hoe kiest u in het buitenland het beste restaurant? Hieronder een aantal tips.

Andere normen en waarden

Een goed restaurant in Nederland uitzoeken is soms al een uitdaging, laat staan op uw vakantiebestemming. Naast het eten wat anders is, zijn ook de gebruiken anders. Dus ook de normen en waarden waar een goed restaurant aan moet voldoen. Is in Nederland de standaard voor een goed restaurant hoog, in een ander land zegt het uiterlijk van een zaak vaak niets over hoe lekker en goed u er kunt eten.

Praat met de lokale bevolking

Volgens reisjournaliste Sigrid Stamkrot kunt u het beste de lokale bevolking raadplegen. Zij weten waar het goed eten is en sturen mensen graag door naar een restaurant waar zij zelf ook zouden gaan eten. Lees daarnaast de lokale krant, daar staan vaak recensies van restaurants in. Het is dan natuurlijk wel handig als u de taal spreekt. Maar neem ook de moeite om een restaurant te googelen. Op het web zijn recensies van bezoekers te vinden.

Niet te veel poespas

Daar waar in Nederland vaak veel gedaan wordt aan het uiterlijk van een zaak en de inrichting, liggen die eisen in andere landen doorgaans een stuk lager. Voor locals is de aankleding niet het punt waarom ze ergens gaan eten, ze willen gewoon goed eten. Dus laat u niet afschrikken door een paar tl-balken en beperkt opgemaakte tafels en ga niet meteen voor de restaurants met ‘authentieke’ uitstraling. In andere landen geldt meestal dat in restaurants met weinig poespas het eten voorop staat. Het kan zijn dat u in een restaurant terecht komt waar ze nauwelijks een andere taal spreken, maar de kans dat u er onvergetelijk lekker eet is groot. Volgens culinair historicus en columniste Charlotte Kleyn zijn lange rijen ook een goed teken. “In landen als Frankrijk en Italië zijn mensen bereid om in de rij te staan”, vertelt Kleyn aan het AD.

Deze restaurants kunt u beter vermijden

Kleyn tipt nog wel dat we alert moeten zijn voor restaurants waar ‘authentiek eten’ wordt geserveerd en dit groots aankondigen op uithangborden. “Ook de restaurants met voorbeeldgerechten loop ik voorbij.” Volgens Kleyn kunt u restaurants die proppers inzetten, mensen die u naar binnen proberen te lokken, ook beter links laten liggen. “Deze restaurants doen te veel moeite.” Wie aan het eind van het eten betaalt en fooi wil geven, doet er goed aan na te gaan wat de gebruiken zijn in het land waar u bent.

Lees ook: Tips voor het geven van fooi in het buitenland, Tips om maag- en darmproblemen tijdens vakantie te voorkomen en Terrasetiquette: de (ongeschreven) regels die gelden als u een terrasje pakt

(Bron: AD)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    De vorige winter waren we een maand in Benidorm en we hebben de gewoonte om elke dag, zo afwisselen mogelijk, uit eten te gaan. Op een dag leek het ons een leuk idee om eens echt Nederlands te eten en we gingen naar een Amsterdams restaurant tegenover het linkse strand op het Engelse gedeelte. Buiten stond een voorbeeld menu met mosselen. Binnen gezeten, hadden ze geen mosselen. De enige vis was kabeljauw. Het interieur was vies en versleten. Keiharde discomuziek. Geen zin om weg te lopen. Dus maar besteld. De twee menu’s werden 10 minuten na elkaar geserveerd. Op commentaar werd niet gereageerd. De volgende dag hadden we beiden diarree.