financiën

Vat op financiën kwijt? Zo neemt u het heft weer in eigen hand

40 procent van alle Nederlanders heeft moeite met het op orde houden van de eigen financiën. Dat het allemaal via andere kanalen, zoals het internet, binnenkomt, is de voornaamste oorzaak, zo blijkt uit onderzoek van onafhankelijk onderzoeksinstituut Nibud. Herkenbaar? Zo zorgt u ervoor dat uw financiële situatie weer overzichtelijk wordt.

Tips

Rekeningen en belangrijke papieren dienen zich anno 2018 niet alleen maar aan via de post. Dergelijke documenten die gestuurd worden door overheidsinstanties komen meestal binnen op uw MijnOverheid-account en andere krijgt u weer via e-mail. Dit is niet zo overzichtelijk, waardoor voornamelijk jongeren tot 35 jaar en mensen die niet zo digitaal vaardig zijn in de problemen komen. Ouderen zijn relatief vaak digitaal minder vaardig en daarom is het aannemelijk dat oudere Nederlanders vaker moeite hebben om de financiën overzichtelijk te houden. Hier is gelukkig iets aan te doen, weet Nibud-woordvoerder Karin Radstaak. Volgens haar kunt u door de volgende tips na te leven weer grip krijgen op uw financiële situatie:

  • Zorg ervoor dat u een duidelijke keuze maakt: bewaar alles digitaal, of print alles uit en bewaar het in een map. Dan bewaart u de belangrijke documenten en rekeningen op 1 manier en dat maakt het duidelijker. Nibud heeft een gratis e-mailcursus rondom bewaren. U krijgt dan elke week een mail met daarin handige tips, geheugensteuntjes, praktische uitleg en informatie.
  • Als u heeft besloten hoe u uw documenten gaat bewaren, zorg er dan voor dat u dit gestructureerd doet. Als u het digitaal doet, is het handig om aparte mapjes aan te maken zodat u weet waar u iets in heeft gestopt. Als u uw papieren in een fysieke map opbergt, is het verstandig om bijvoorbeeld tabbladen te gebruiken, zodat u weet waar in de map u iets terug kan vinden. Het gaat in feite om het aanleggen van een duidelijke infrastructuur. Nibud kan u hierbij helpen met de Bewaarwijzer.
  • Zorg ervoor dat u zich bij het ordenen afvraagt of anderen uw rekeningen en belangrijke documenten zo kunnen terugvinden. Het is altijd handig als iemand anders hierbij kan, in het geval er iets met u gebeurt.
  • Zorg ervoor dat u zeker 1 keer per week uw e-mail nakijkt of u geen belangrijke mails over het hoofd heeft gezien. Ook het aanzetten van de notificaties bij MijnOverheid.nl is een goed idee, want zo krijgt u direct een melding als er een nieuw bericht klaarstaat.

Rol van bedrijven

Niet alleen uzelf kunt er iets aan doen om meer grip op uw financiële situatie te krijgen, maar bedrijven kunnen daar ook iets aan doen, zegt Radstaak. “Nibud zegt al tijden tegen bedrijven dat zij tijdig herinneringen moeten sturen. Bijvoorbeeld als er iets wijzigt in de betaalsituatie of als er een rekening aankomt. Dat zou veel mensen ook helpen.”

Met dank aan Karin Radstaak.

(Bron: website Nibud, RTL Nieuws, NOS)

Geef een reactie