onderhandelen

Afdingen in het buitenland: zo wordt u er goed in

Afdingen: in Nederland doen we het eigenlijk niet, maar in het buitenland is het soms echt een sport. Bent u er nog niet zo goed in? Verdiep u dan in de plaatselijke afding-gebruiken en voor u het weet onderhandelt u als de beste. 

Onderzoek de bodemprijzen

Wie op vakantie gaat en wil gaan afdingen, moet allereerste weten wat de bodemprijzen zijn.  Dit is erg belangrijk, want in sommige landen wordt een te laag bod doen als beledigend ervaren. De bodemprijs kunt u achterhalen door een kort vergelijkend warenonderzoek te doen op een plaatselijke markt.

Beleefd blijven in Turkije

Vervolgens is het handig om te weten hoe men afdingt in dit land. Dit gaat immers lang niet overal hetzelfde. In Turkije is respect bijvoorbeeld erg belangrijk. Een heel laag bod wordt door handelaren ervaren als een belediging. Beleefd blijven is dus belangrijk. Sterker nog: het kan u extra korting opleveren.

Als u twijfelt over de prijs, is het verstandig om te zeggen dat u er nog even over na gaat denken. De meeste verkopers komen dan wel over de brug, mits zij uw bod aannemelijk vinden. Het is belangrijk dat u niet op de drukste tijdstippen komt, want dan zijn winkeliers minder snel geneigd te onderhandelen. Er lopen immers genoeg mensen rond om aan te verkopen. In Turkije wordt alleen op markten onderhandeld over de prijs.

Afdingen in Afrika

In het noorden van Afrika is afdingen sterk verankerd in de cultuur, maar gebeurt het op een iets andere manier dan in Turkije. Het is hier één groot spel en heeft minder te maken met fatsoen dan in Turkije. Weglopen als u de prijs te hoog vindt is hier bijvoorbeeld niet ongebruikelijk, net als een winkelier die tijdens de onderhandeling boos wordt. Het is verstandig om gewoon kalm te blijven en in uw achterhoofd te houden dat u bereid moet zijn om ongeveer 2 keer uw originele bod te herzien. Probeer wel 50 procent van de door de handelaar genoemde prijs af te krijgen, want alleen dan betaalt u een eerlijk bedrag.

Als de winkelier uw prijs niet accepteert, kunt u gerust weglopen. Als hij het toch graag aan u wilt verkopen, komt diegene vanzelf achter u aan. Ook in Noord-Afrikaanse landen wordt vooral onderhandeld op markten. Over prijzen van eten valt niet te praten.

In de meeste andere Afrikaanse landen hoort onderhandelen er ook echt bij, maar in Zuid-Afrika is dat anders. Daar wordt de sport lang niet zo enthousiast beoefend.

Afdingparadijzen in Zuid-Amerika en Azië

Er zijn ook landen waar u werkelijk overal kunt onderhandelen over de prijs. Dit geldt bijvoorbeeld voor Brazilië. In dit land is het alleen in supermarkten niet gebruikelijk, maar verder kunt u  in elke winkel en op elke markt proberen iets van de prijs af te praten. Wie met een creditcard betaalt krijgt bijvoorbeeld standaard 10 procent korting in winkels en ook op markten is er vaak wel 20 procent van het originele prijskaartje af te krijgen. Net als in Afrika houden ze in Brazilië van afding-theater en zijn de verkopers niet bang om boosheid te veinzen.

Heel veel Aziatische landen zijn ook paradijzen voor mensen die graag afdingen. Het meest genoemde voorbeeld is Thailand, maar ook in China kan op markten over alles wat los en vast zit worden onderhandeld. Dit gaat wel iets anders dan in andere delen van de wereld. U kunt hier het beste de Turkse-techniek toepassen, wat dus inhoudt dat u geduldig en vriendelijk moet blijven. Glimlachen werkt ook. Zomaar weglopen is niet aan te raden. In Indonesië werkt deze tactiek ook goed, maar weglopen is hier wel geoorloofd.  In Japen en Zuid-Korea is afdingen een stuk minder gebruikelijk en wordt het vaak zelfs gezien als een belediging.

Soms is afdingen ook niet mogelijk

Wie op vakantie gaat -of het nu ver of dichtbij is- moet ook accepteren dat afdingen soms gewoon niet mogelijk is. Zoals al gezegd kunt u dit beter niet doen in Japan en Zuid-Korea, maar ook in delen van Zuid-Amerika gebeurt het niet of beperkt. In Argentinië en op de Dominicaanse Republiek is het bijvoorbeeld vaak niet de bedoeling.

Afdingen in de westerse wereld

In alle landen die tot de Europese Unie behoren is het ook vrij ongebruikelijk, met name de West-Europese lidstaten. Als u op vakantie gaat naar landen als Italië, Griekenland of Kroatië kunt u het proberen, maar alleen op toeristische markten. In andere westerse landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, is afdingen geen gewoonte. Net als in Nederland wordt het vaak gezien als een belediging.

(Bron: GWK, AD, zoover)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Afdingen in Europese landen: In Franse wegrestaurants, krijgen vrachtwagenchauffeurs ongeveer 50% korting op de menu’s. Toeristen krijgen een menukaart met hogere prijzen. Dus als U voordeel wilt hebben, laat eerst de man naar binnen gaan, vermomd als vrachtwagenchauffeur, de familie wacht (uit het zicht) totdat hij de menukaart in handen heeft en volgt de rest naar binnen. Het scheelt veel geld.