Een boterham met pindakaas, ergens op vakantie aan zee. We nemen graag eigen eten mee.

We nemen graag eigen eten mee op vakantie en dit is waarom

Het maakt niet uit of het 1 week naar Duitsland is of 3 weken naar Frankrijk, wij Nederlanders nemen graag ons eigen eten mee op vakantie. Onze favoriete kaas, hagelslag, drop, koffie en mayonaise gaat mee. Maar waarom doen we dat graag? En welke producten nemen we het liefste mee?

Deze 9 producten nemen we graag mee

Deze 9 producten nemen we het liefste mee, in willekeurige volgorde.

  • Kaas
  • Mayonaise
  • Hagelslag
  • Stroopwafels
  • Pindakaas
  • Chocoladepasta
  • Drop
  • Brood
  • Koffie

In het lijstje zitten producten die typisch Nederlands zijn, maar over het algemeen zijn ze ook goed te vinden in een buitenlandse supermarkt. Dus waarom nemen we dan zo graag onze eigen spullen mee? We vragen het consumentenpsycholoog Patrick Wessels.

Eten op vakantie
Lees ook: Smaakt eten en drinken lekkerder op vakantie? Dat heeft een reden

Gewoonte en gelegenheid om eigen eten mee te nemen

Volgens Patrick heeft het met 2 dingen te maken. Gewoonte en gelegenheid en actief gedrag. “We zijn het gewend, onze ouders deden het. Never change a winning team. Maar we staan er vaak ook niet bij stil. En het gaat ook om de gelegenheid hebben om het te doen. Als je met de auto weg gaat, kan je die volladen. Het feit dat je veel mee kan nemen op kampeervakanties, zorgt ervoor dat mensen het doen”, legt hij uit. Bij een vliegvakantie zullen mensen sneller geneigd zijn om broodbeleg thuis te laten, omdat er minder ruimte in de koffer is.

Op vakantie gaan geeft stress, eigen eten geeft dan houvast

Er tegenover staat dat we graag controle zoeken en onzekerheid weg willen nemen, zegt Patrick. “Niks zo vervelend voor het brein als onzekerheid.” Op vakantie gaan geeft veel mensen al genoeg stress. “Het geeft dan rust om eigen eten mee te nemen. Dan weet je zeker dat je ’s ochtends meteen je ontbijt kan eten zoals je dat thuis ook doet.” Actief gedrag dus. Ook kan meespelen dat we niet weten hoe ons favoriete product in een andere taal heet. Het is dan lastig om het in de supermarkt te vinden of ergens te bestellen.

Meer menselijk, dan Nederlands

Volgens Patrick is het niet per se iets Nederlands, dat we dit doen. “Het is meer menselijk, dan Nederlands. Maar wij uiten het wel graag.” Volgens hem is het een cultureel aspect. “Als je kijkt naar hoe het brein werkt van mensen, dan komt er niet veel verschil uit. Het brein zit niet anders in elkaar. Er zijn wel verschillen in wat we doen, cultuur, gewoontes en gebruiken.”

stokbrood
Lees ook: Waarom smaakt stokbrood in Frankrijk zoveel lekkerder dan hier?

Praktische redenatie

Eigen eten meenemen op vakantie heeft ook ergens iets praktisch, denkt de redactie van MAX Vandaag. Want als het pak hagelslag of de pot pindakaas thuis toch al in de kast staat, is het zonde om tijdens een kampeervakantie iets nieuws te kopen in het buitenland. Want het past immers toch in de auto…

(Bron: Patrick Wessels, Jan-Magazine, Foodies Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Als je als vele Max kijkers niet vakantie maar gaat overwinteren in Camper?
    Als ik onderweg moet zoeken en winkelen is niet leuk en als je terug komt na 2~5 maanden is alles overdatum!
    Wel neem ik ook veel terug, en eet nog weken lang Spaanse, Portugese of Franse goederen in voorjaar.

    Wel neem ik vaker sap in statiegeld vrij pak in plaats van flesjes en blikjes die je elders niet kwijt kunt.
    Niet in de auto maar een Camper is zo ruim en als op nieuwe halen.
    Ik weet van die elders alles kochten en gelijk bij thuiskomst veel bedorven zooi konden weg pleuren!