Eten op vakantie

Smaakt eten en drinken lekkerder op vakantie? Dat heeft een reden

Vindt u ook dat een croissantje in Frankrijk of ijs in Italië lekkerder smaakt dan thuis? Dan bent u niet de enige. Maar hoe kan het dat eten en drinken op vakantie beter in de smaak valt? Wij zochten het uit.

Smaakt lekker

Heeft u precies hetzelfde gerecht gemaakt zoals u op vakantie heeft gegeten, valt het nu ineens tegen? Ook dat ene wijntje dat u daar zo lekker vond of het authentieke Franse stokbrood, smaakt thuis ineens minder goed. Hoe kan dat? Intuïtief-etencoach en anti-dieetcoach Judith Roelvink legt aan Omroep Brabant uit dat dit niet aan het eten zelf ligt. Volgens de coach zit dit namelijk vooral in uw hoofd.

Sfeer

Op vakantie bent u in een andere omgeving en is er een ‘niets moet, alles mag’ gevoel. Volgens de coach zorgt de sfeer van vakantie ervoor dat u eten anders ervaart dan thuis. Maar op vakantie wordt koken ook leuker gemaakt dan thuis.”Dan nemen we er vaak de tijd voor en gaan we naar een leuke buitenlandse supermarkt of markt voor de boodschappen. In Nederland doen we dat niet, want dan hebben we het druk. Eten en koken is dan iets wat moet”, zegt Roelvink tegen de omroep.

Tijd nemen

Niet alleen de sfeer draagt bij aan de smaak. Want op vakantie nemen mensen meer de tijd voor het tafelen. Hierdoor proeven we volgens Roelvink beter de smaken van het eten en drinken. “Je eet dan bewust, dus dan smaakt eten heel anders. Je proeft dan opeens de smaken en kruiden die erin zitten. Als je langzamer eet, merk je ook sneller dat je vol zit. Dat staan we onszelf niet toe in Nederland.”

Opnieuw smaak beleven

Natuurlijk wilt u niets liever dan dat het eten van vakantie net zo lekker smaakt in uw eigen huis. Daar heeft smaakexpert Bob Cramwinckel een simpele tip voor. Hij vertelt namelijk aan de Telegraaf dat als u thuis uw vakantieherinneringen oproept terwijl u iets nuttigt wat u daar erg lekker vond, u diezelfde lekkere smaak opnieuw kunt ervaren.

(Bron: Omroep Brabant, Telegraaf, AD, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Heer Bommel says:

    Ik ben gepensioneerd dus ik heb het echt niet druk. Dus alle tijd om ook thuis te genieten van een stokbrood.
    Maar ik weet zeker dat mij een gemiddeld stokbrood in Frankrijk een stuk beter smaakt dan in Nederland. Ook in Italië en in Spanje kunnen ze dat beter. Het schijnt te liggen aan het bakproces waar in die landen wat meer tijd voor genomen wordt.
    Maar vergeleken met de 80-ger jaren zijn de stokbroden in Nederland wel een heel stuk beter geworden.