Duur 44:51
Gepubliceerd op 7 augustus 2017

Van Donard via Bennetsbridge naar Tipperary

De groep reist vanuit het dorp Donard naar Kilkenny en daarna naar een camping in de buurt van Tipperary. In Tipperary zelf gebeurt niet zoveel, maar de naam Tipperary spreekt velen tot de verbeelding. Het beroemde lied It’s a Long Way to Tipperary heeft de stad namelijk wereldfaam bezorgd.

Rock of Cashel

De county Tipperary heeft de nodige toeristische trekpleister. Een daarvan is de Rock of Cashel ook wel bekend als Saint Patrick’s Rock. Het is een enorme rots die al van ver te zien is en heel vroeger diende als zetel van de koning van Munster. De rots is ommuurd en binnen die muren bevinden zich onder andere Cormac’s Chapel en Saint Patrick’s Cathedral.

Cormac’s Chapel is een ronde toren van maar liefst 28 meter hoog. Hij is in de 10e eeuw gebouwd door koning en bisschop Cormac I. De fresco’s op het plafond van de kapel behoren tot de best geconserveerde fresco’s uit die tijd in Ierland. In de kapel bevindt zich de graftombe van koning Cormac.

Saint Patrick’s Cathedral is tussen 1235 en 1270 gebouwd. Het is gebouwd in de vorm van een kruis met in het staat een replica van het Saint Patrick’s Cross. De naam verwijst naar het verhaal dat Sint Patrick de koning van Munster op de Rock of Cashel had bekeerd tot het Christendom.

rockofcashel_shutterstock_700_400

It’s a long way to Tipperary

 

Tipperary heeft rond de 5.000 inwoners en is vroeger een belangrijke marktplaats voor de regio. Die functie heeft het stadje altijd nog. Maar de stad dankt toch vooral zijn bekendheid aan een liedje uit de Eerste Wereldoorlog: It’s a long way to Tipperary (pdf).

Het lied is in 1912 geschreven door de Engelsman Jack Judge. Hij was zelf nog nooit in Ierland geweest, maar zijn grootouders kwamen uit de county Tipperary. Voor de soldaten symboliseert het lied het verlangen naar het thuisfront. Het is in de Eerste Wereldoorlog als eerste vertolkt door Ierse soldaten. Later is het overgenomen door zowel de Russen als de Fransen.

Ierse publeven

Muziek en zingen is met Ierland verweven. In bijna elke Ierse pub zijn dagelijks optredens. Opvallend is vooral de spontaniteit van cafégasten die een lied aanheffen. In korte tijd zingt de gehele pub mee. Voor de Ieren is naar de pub gaan een belangrijke en sociale aangelegenheid. De pubs sluiten door de weeks rond 23.00 uur. In het weekend gaan ze later dicht. De populariteit van de pubs gaat ver buiten de landsgrenzen. Over de hele wereld is er bijna in iedere grote stad wel een Ierse pub te vinden.

De reis van We zijn er Bijna! gaat dit jaar door IerlandBekijk de route op de kaart. De reis wordt dit jaar begeleid door de echtparen Ans en Lei en Janny en Cees. In een interview stellen zij zich aan u voor.

Aflevering 2 van We zijn er Bijna! is te zien op maandag 7 augustus 2017 om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer