vakantie

Vakantievierende 65-plusser kijkt verder dan Benidorm

65-plus en op vakantie? De kans dat u typische bestemmingen als Benidorm overslaat is steeds groter. Oudere vakantiegangers zijn steeds reislustiger en kiezen vaker voor bestemmingen die minder voor de hand liggen. 

Langer op vakantie

Nederlanders worden  ouder en zijn over het algemeen tot op steeds hogere leeftijd vitaal en actief. Daarom is de groep 65-plussers die op vakantie gaat een stuk groter dan vroeger. Ook mensen die last hebben van ouderdomskwalen, kunnen anno 2019 makkelijker op reis dan vroeger. Dit komt doordat er steeds meer reisorganisaties zijn die speciale reizen organiseren voor deze mensen. Zo regelen zij aangepast vervoer, kunnen zij assisteren bij lange wachtrijen op Schiphol en zorghotels boeken voor mensen die niet meer zo mobiel zijn. Ook de grote reisorganisaties spelen steeds meer in op de groeiende reizigers.

Bestemmingen

Waar al die ouderen die zich een vakantie kunnen veroorloven dan naartoe gaan? Benidorm is niet het juiste antwoord op deze vraag. Deze Spaanse badplaats staat bekend als hét vakantieoord voor de oudere vakantievierders, maar die tijd is voorbij. Hoewel het stadje nog steeds een favoriete overwinterbestemming is, wijkt de 65-plusser vaker uit naar andere delen. Uit onderzoek van reisbrancheorganisatie ANVR, het Nationaal Ouderenfonds en ABN AMRO blijkt dat Nederland zelf één van de populairste bestemmingen is onder de respondenten. Dit onderzoek stamt uit 2018 en laat zien dat vooral de provincies Gelderlander, Limburg en Drenthe populair zijn.

Populaire plekken in Europa

Nederland is met name populair onder ouderen die er een paar dagen op uit willen. Wie meer dan een week weg gaat, zoekt het meestal wel in het buitenland. Het eerder genoemde onderzoek laat zien dat Turkije bezig is aan een comeback. Ook Duitsland wordt vaak aangedaan, net als Griekenland. Spanje is ook in trek, maar doordat vakanties hier steeds duurder worden, is deze bestemming iets minder populair dan voorheen. Ouderen komen overigens ook graag in de Portugese streek Algarve.

Buiten Europa

Ook bestemmingen buiten Europa worden vaker aangedaan dan voorheen. Zo bieden verschillende grote reisorganisaties speciaal voor 65-plussers rondreizen aan door Aziatische landen als Thailand, Indonesië of Vietnam. Deze zijn niet altijd geschikt voor mensen met een zorgvraag.

Zelf op vakantie?

Bent u zelf van plan om op vakantie gaan? Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om ze reis zelf samen te stellen, maar u kunt ook een vakantie boeken bij een reisorganisatie. Als u dat laatste doet, is het wel verstandig om te controleren of het een gerenommeerde organisatie betreft. Dit kan u een hoop zorgen schelen, mocht er iets mis gaan. MAX Ombudsman Jeanine Janssen heeft een paar handige tips die u kunt raadplegen voordat u gaat boeken.

Lees ook

Een vakantie betalen via iDeal, is dat handig?

Zo verzekert u zich tegen het faillissement van de reisaanbieder.

(Bron: ANVR, archief, Nu.nl)

Geef een reactie