vakantiegangers in Nederland

Niet alleen Nederlanders, maar ook vakantiegangers uit buurlanden vieren vakantie in eigen land

In de zomervakantie van 2020 lijkt een groot deel van de Nederlandse vakantiegangers het dicht bij huis te zoeken. Maar we zijn niet de enigen die op vakantie gaan in eigen land. Ook vakantiegangers uit buurlanden als Duitsland, België en Groot-Brittannië lijken door de coronamaatregelen een vakantie niet ver van huis te vieren. 

Invloed coronacrisis

Het  Nederlands Bureau Toerisme & Congressen (NBTC) heeft in samenwerking met Schiphol onderzoek gedaan naar het reisgedrag van Nederlanders en toeristen die normaal naar Nederland komen. Die komen voornamelijk uit België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. De belangrijkste vraag is of de coronacrisis invloed heeft op het reisgedrag.

In eigen land

Uit het onderzoek blijkt dat 2 op de 5 Nederlanders aangeeft de vakantie dit jaar het liefst in eigen land door te brengen. Het merendeel, 60 procent, heeft aangegeven van plan te zijn om op vakantie te gaan. Dit geldt voor zowel Nederlandse vakantiegangers, als daarbuiten. Onder het aantal ondervraagde Nederlanders blijkt dat zij de voorkeur geven om in eigen land te blijven. Een eerdere meting van het NBTC wijst uit dat men dan nog aangeeft wel naar het buitenland te willen. Ook de oosterburen geven aan de voorkeur te geven aan en vakantie in Duitsland zelf. Dat percentage is ten opzichte van een eerder meting ook gestegen. Ook de Engelsen blijven liever in eigen land.

Dicht bij huis

In Nederland zijn het vooral gezinnen met kinderen die het dicht bij huis zoeken. Wie wel de grens over gaat zoekt het ook niet al te ver. De voorkeur gaat dan uit naar een vakantie in Duitsland of België. Ook voor de Duitsers, Belgen en Britten lijkt Nederland een veilige keus als vakantieland. “Een vakantie in eigen land of naar een buurland als Nederland wordt mogelijk als een veilige keuze gezien”, aldus algemeen directeur Jos Vranken van het NBTC tegen Nu.nl. We lijken gezien alle coronamaatregelen sowieso niet erg geneigd om de grens over te gaan.

Op vakantie? Bereid u voor!

Wie op reis gaat in eigen land hoeft zich niet te vervelen. Nederland is prachtig en heeft een hoop te bieden. Wie de grens overgaat doet er goed aan eerst te kijken of er ten aanzien van de coronamaatregelen, wijzigingen zijn op de website van de overheid: nederlandwereldwijd.nl en de Reiswijzer van de ANWB. Daar vind u ook tips voor een vakantie in eigen land. Gaat u toch met de auto op vakantie naar het buitenland, bereid u dan goed voor. Gaat u vliegen, dan is het ook goed om te weten wat u te wachten staat.

(Bron: NBTC, Nu.nl, archief)

Geef een reactie