Duitsland

Duitsland en België geven code rood af voor Nederlandse provincies: wat betekent dit?

Duitsland en België hebben code rood afgegeven voor Noord- en Zuid-Holland. Wat houdt dit in voor Nederlanders die vanuit deze provincies naar de buurlanden willen afreizen?

Meer besmettingen

In Nederland lopen de coronabesmettingen al een tijdje op, waardoor Duitsland en België zich nu genoodzaakt voelen om de reisadviezen voor Noord- en Zuid-Holland aan te passen. Dit omdat er met name in de grote steden, die vrijwel allemaal in deze provincies liggen, veel besmettingsgevallen zijn.

Duitsland

De Duitse overheid vraagt Nederlanders die de afgelopen 2 weken in Noord- of Zuid-Holland zijn geweest om een negatieve coronatest te laten zien als hier naar gevraagd wordt bij binnenkomst in Duitsland. Deze test mag niet ouder dan 48 uur zijn. Als mensen geen negatieve test kunnen laten zien moeten zij zich laten testen in Duitsland en 14 dagen in quarantaine te gaan.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de verzoeken uit Duitsland vooralsnog niet bindend zijn, maar dat het wel de bedoeling is dat Nederlanders uit Zuid- en Noord-Holland zich eraan houden. Wie dit niet doet, kan een boete krijgen.

België

De nieuwe België reisadviezen voor Noord- en Zuid-Holland gaan op 18 september om 16.00 uur in. Dat houdt in dat niet-essentiële reizen naar België worden afgeraden voor mensen uit deze gebieden. Wat dit verder precies betekent voor Nederlanders die vanuit Noord- en Zuid-Holland naar België reizen is nog niet helemaal duidelijk. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt hier snel antwoord op te kunnen geven.

Voor de provincies Noord-Brabant, Flevoland, Utrecht, Limburg, Gelderland en Groningen geldt overigens nog steeds code oranje, wat inhoudt dat mensen uit deze provincies het advies krijgen zich te laten testen. Het gaat hier dus om een advies en niet om een verplichting.

Reisadviezen Nederland

Door de wijzigingen vanuit België en Duitsland zullen de reisadviezen voor deze land vermoedelijk ook aangepast worden. Momenteel wordt hier  doorNederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken naar gekeken, maar de uitkomst is nog duidelijk. Beide landen hebben vooralsnog dus een geel reisadvies, met uitzondering van een aantal gebieden in België die oranje kleuren.

(Bron: NOS, Nederland Wereldwijd, Duitse overheid, Belgische overheid)

Geef een reactie