drukte op de Europese wegen

Het wordt druk op de Europese wegen. Zo ontloopt u de files

De zomervakantie staat voor de deur. En vakantie betekent naast veel plezier, ook veel files richting de zuidelijke landen van Europa. Waar is het druk de komende weken en hoe gaat u het beste om met deze drukte? 

In het zuiden krijgen de scholen vanaf 5 juli 2019 vakantie. Het noorden volgt een week later op 12 juli en het midden gaat als laatste op 19 juli. Een voordeel van het spreiden van de vakantie is dat de drukte niet ineens komt, maar dat is ook tevens het nadeel. Want het betekent dat het de komende weekeinden erg druk is op de wegen richting het zuiden. Voor het weekend van 6 en 7 juli wordt er vooral drukte verwacht op de Franse snelwegen. Dat geldt ook voor de zaterdag daarop, 13 juli. Maar niet alleen in Frankrijk is het druk op de wegen, ook in Duitsland en België wordt het aansluiten in de file.

Zwarte zaterdag

Daarnaast zijn er natuurlijk de welbekende zwarte zaterdagen in Frankrijk. Die vallen dit jaar op 3 en 10 augustus. In tegenstelling tot Nederland doet Frankrijk niet aan vakantiespreiding en gaan de Fransen massaal op die dag op vakantie. Dit leidt elk jaar weer tot ellenlange files. De grootste drukt in Frankrijk wordt volgens de ANWB verwacht op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens.

Bij onze zuiderburen wordt het de komende weekeinden ook behoorlijk druk. Hoewel ze in België niet aan zwarte zaterdagen doen, wordt er wel op zaterdag 6, 13 en 27 juli een enorme drukte verwacht.

In Duitsland zijn er naast files door de drukte vooral ook files door werkzaamheden, de zogeheten ‘baustelle’. Bij de oosterburen springen zaterdag 13, 20 en 27 juli en 3 augustus eruit. Het advies van de ANWB is om u goed voor te bereiden op waar de werkzaamheden zijn en daar eventueel uw route op aan te passen.

Drukke dagen in juli en augustus:

  • België: 6, 13, 19, 20, 21 juli en 3, 10, 15, 17 en 24 augustus. Let op: 13 juli is een extreem drukke dag.
  • Frankrijk: 6, 13, 14, 20, 21, 26, 27, 28 juli en 2, 3, 4, 9, 10, 11, 16, 17, 18, 24, 31 augustus en 1 september. Let op: 3 en 10 augustus zijn zwarte zaterdagen
  • Duitsland: 5, 6, 7, 12, 13, 19, 20, 21, 26, 27 juli en 2, 3, 4, 9, 10, 11, 14, 16, 17, 18, 24, 31 augustus en 7 september. Let op: 13 en 20 juli en 3 en 4 augustus zijn een extreem drukke dagen.

Vermijden

Vermijden van de drukke dagen is nog steeds de enige oplossing om niet in de file te komen te staan. Volgens de ANWB zijn de beste dagen om te reizen donderdag en zondag. Op zondag heeft u in verschillende landen een bijkomend voordeel dat er minder vrachtverkeer op de weg is. De zondagen na zwarte zaterdagen zijn doorgaans wel weer iets drukker. Een andere manier om het reizen aangenamer te maken is om de reis te verdelen. Reis in 2 dagen naar uw bestemming. Dan is de afstand die u moet afleggen per dag korter en komt u mogelijk uitgeruster aan op uw bestemming.

Vertrek later en bereidt u goed voor

Veel vakantiegangers hebben geen keus en zijn gebonden aan het reizen op deze drukken dagen. Gaat u toch op zo’n dag op pad. Vertrek dan later, tussen 10.00 – 11.00 uur. Dan is de kans groot dat u op het moment dat u Frankrijk in rijdt de eerste files al af zijn genomen.

Maar het belangrijkste van alles is, ga goed voorbereid op reis. Zorg dat u auto technisch in orde is en dat alle vloeistoffen zijn aangevuld. En neem genoeg te eten en te drinken mee en veel goede zin!

Lees ook: Met de auto op vakantie? Zo bereidt u zich goed voor, (Vakantie)verkeer dat zich niet aan verkeersregels houdt, krijgt fors hogere boetes in België, Met de auto op vakantie in Europa? Deze brandstoftarieven komt dan tegen, Met de auto op vakantie? Dit moet u verplicht bij u hebben, Op vakantie naar het buitenland? Pas dan op voor deze insecten

(Bron: AD/ANWB)

Geef een reactie