camper

Mag u een caravan of camper voor de deur parkeren?

Voordat de campers en caravans de stalling weer ingaan, moeten zij worden uitgeruimd en schoongemaakt. Dan is het handig om uw voertuig een paar dagen voor de deur te parkeren. Maar mag dat eigenlijk wel?

Stallen op de openbare weg

Uw camper of caravan mag in de meeste gemeenten in Nederland maximaal 3 achtereenvolgende dagen op de openbare weg, voor uw huis worden gestald. Dit geldt ook voor openbare parkeerplaatsen in de buurt of in de wijk. De regels verschillen echter per gemeente. In sommige gemeenten is het maximum 2 dagen, terwijl dat in andere gemeenten een week is. Een reden dat u in uw gemeente minder lang mag stallen op openbare parkeerplaatsen kan bijvoorbeeld de parkeerdruk zijn. Het is natuurlijk vervelend als buurtbewoners niet kunnen parkeren, omdat er dagenlang een camper of caravan gestald staat. Om te weten wat de stallingsregels in uw gemeente zijn, kunt u kijken in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. Deze vindt u over het algemeen op de website van uw gemeente.

Stallen op uw eigen oprit

Maar hoe zit het dan met uw eigen oprit? Ondanks dat dit uw eigen terrein is, zijn er in sommige gemeenten toch regels over opgesteld. Om te voorkomen dat buurtbewoners last hebben van uw kampeervoertuig, is een veelvoorkomende eis is dat de camper of caravan achter de ‘achtergevelrooilijn’ moet staan. Dit is een lijn die de grens tussen openbaar- en privéterrein aangeeft. Ook als de caravan of camper volgens de gemeente ‘schadelijk’ is voor het uiterlijk aanzien van de woonwijk, mogen zij u sommeren het voertuig te verplaatsen. Verder zijn er gemeenten waar het maximum van 3 dagen ook voor uw eigen oprit geldt, maar er zijn ook gemeenten waar helemaal geen maximum aantal dagen is. Ook deze regels vindt u in de APV van uw gemeente.

Lengte maakt verschil

Ook de lengte van het voertuig telt mee. In een aantal gemeenten mogen campers langer dan 6 meter en breder dan 2.40 meter bijvoorbeeld helemaal niet binnen de bebouwde kom komen. Daarvoor gelden dan dezelfde regels als voor vrachtwagens.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer u zich niet aan de door de gemeente gestelde voorwaarden en termijn houdt, kan dat een waarschuwing of zelfs een boete tot gevolg hebben. Wat niet helpt is het even verplaatsen en daarna weer terugzetten van de camper of caravan, de 3 dagen termijn gaat dan niet opnieuw in. Wat wel kan helpen is het van tevoren op de hoogte stellen van uw buren. Meldingen van kampeervoertuigen die te lang gestald staan, worden namelijk vaak gemaakt door buurtbewoners die er last van hebben. Door uw buren te vertellen dat het om tijdelijke stalling gaat, hebben zij mogelijk wat meer begrip en zullen zij niet direct een melding bij de gemeente maken. In de praktijk worden de regels namelijk niet zo streng nageleefd. Op die manier kunt u rustig de tijd nemen om uw caravan of camper uit te ruimen, zonder dat u de buurtbewoners al te veel tot last bent.

Lees ook: Tips voor veiliger rijden met de camperDe opkomst van de caravan en de camperTweedehands camper kopen? Met deze checklist doet u geen miskoopMet de camper op pad in de winter? Bekijk dan deze tipsZo maakt u de caravan of camper het beste schoon voor hij de stalling in magWaar moet u op letten bij de stalling van uw caravan of camperKwaliteit banden caravans en campers laten vaak te wensen over

(Bron: NKC, Margriet, In De Buurt)

Geef een antwoord

Reacties (4)

 1. lisselot says:

  Ook wij hebben een caravan,hooguit 2x per jaar staat de caravan voor de deur in een door gangs route waar hard gereden wordt (max 50 km) wordt nauwelijks naar gekeken.
  En een héél jaar hebben wij 2 a 3 auto’s voor de deur van 1 eigenaar(s) Mogen wij voor onze deur ook fatsoenlijk in en uit laden 1 keer per jaar??? Waar zeker 3 dagen voor nodig is met een caravan.Tolerantie is ver zoek heden ten dagen.

  1. Jean et Allemand says:

   Die vergelijking slaat nergens op, er zijn regels voor campers en caravans en u haalt er (als ik het goed begrijp want uw tekst is onduidelijk geschreven) snelheidsovertredingen en autobezit bij. Die APV is er niet voor niks, regels mogelijkerwijs niet naleven heeft en commentaar daarop niet willen horen, heeft niets met gebrek aan tolerantie te maken.

  2. Anngelique says:

   Hoe ouder we worden, hoe intoleranter we worden lijkt soms wel.
   Regels lijken soms belangrijker dan mensen.
   Kom naast mij wonen.
   Ik begrijp best dat je je caravan voor je eigen huis neerzet om in te pakken.
   Die 2x per jaar .
   Beetje liever voor elkaar zijn mensen !

 2. Peter_12 says:

  Het is eigelijk heel simpel. Voor de caravan gelden inderdaad de regels van de plaatselijke gemeente. Voor de camper gelden andere regels. Een camper heeft de dezelfde regels als een auto. Mag eigelijk altijd gewoon langs de weg geplaatst worden. Uiteraard niet bij de buren voor de deur. Veel camperaars schorsen de camper in de winter. Dan mag deze dus niet op de weg worden geplaatst.