stallingsplek

Stallingsplek voor caravan of camper vaak niet te vinden, dit kunt u doen

Steeds meer mensen schaffen een caravan of camper aan. Een bijkomend probleem is dat hierdoor steeds minder stallingsplekken beschikbaar zijn om al deze caravans en campers te stallen na het vakantieseizoen. Wat kunt u doen om uw caravan of camper toch ergens neer te zetten en geen boete te riskeren?

Meer caravans en campers

De afgelopen 10 jaar is het aantal campers in Nederland met 71 procent toegenomen. In de eerste maanden van 2021 is zelfs een recordaantal van ruim 20.000 nieuwe of tweedehands caravans en campers aangeschaft. Een belangrijke reden voor deze stijging is de coronacrisis. Caravans en campers geven meer ruimte om op het laatste moment te beslissen wel of niet op vakantie te gaan.

Geen stallingsplek

Het bijkomende probleem van deze stijging in aanschaf van caravans en campers is dat er een tekort aan stallingsplekken ontstaat. Het is in principe niet toegestaan om uw caravan of camper meer dan 3 tot 5 achtereenvolgende dagen op uw eigen oprit of op de openbare weg voor uw huis te laten staan. De precieze regels verschillen per gemeente en het overtreden ervan kan een behoorlijke boete opleveren.

Er zijn niet alleen meer caravans en campers waardoor er te weinig stallingsplekken zijn, maar daarnaast verdwijnen er steeds meer stallingen. Dit heeft onder andere te maken met een toename in de woningbouw. Het gevolg is echter dat mensen hun caravan of camper niet zo makkelijk kwijt kunnen na de vakantie.

Problemen

De schaarste aan stallingsplek zorgt ervoor dat het duurder wordt om een plek te bemachtigen en de stalling vaak een stuk verder weg is dan gewenst. Helaas is het vaak niet anders en moet u verder weg kijken om uw caravan of camper kwijt te kunnen.

De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) ziet deze problemen ook en zet zich in om meer stallingsplek te krijgen in verschillende gemeenten. Per brief roept de organisatie gemeenten op om meer aandacht te hebben voor de toegenomen behoefte aan stallingsplek en hoopt zo in de nabije toekomst meer ruimte te zien ontstaan.

Stallingsplek voor de aanschaf

Het belangrijkste is om goed na te denken over de stalling vóórdat u een caravan of camper aanschaft. Vraag van tevoren alvast rond om te voorkomen dat u de caravan of camper niet kwijt kunt en een boete riskeert.

Huren of verhuren

In plaats van het kopen van een caravan of camper kunt u er ook voor kiezen om er eentje te huren. Let wel als u midden in de zomer weg wilt, dan moet u er ruim op tijd bij zijn. Het grote voordeel is dat u zich de rest van het jaar niet druk over hoeft te maken over een stallingsplaats.

Gemiddeld gaat men zo’n 6 weken per jaar op reis met de caravan of camper. Het grootste deel van de tijd staan ze dus in de stalling. Als u wel een eigen caravan of camper heeft, kunt u deze verhuren in de maanden dat u er geen gebruik van maakt.

In het buitenland laten

Door het gebrek aan stallingsplek in Nederland kunt u er ook voor kiezen om uw caravan of camper in het buitenland achter te laten. Dit is een goede optie als u de eerstvolgende keer weer naar dezelfde plek of regio op vakantie wilt met de caravan of camper. Vergeet niet bij uw verzekering te informeren of de caravan of camper dan nog wel verzekerd is.

(Bron: Archief, NKC, RTL Nieuws, AD)

Geef een reactie