Kwaliteit banden

Kwaliteit banden caravans en campers laten vaak te wensen over

Van veel caravans, campers, personenbusjes en bestelauto’s is de kwaliteit van de banden slecht te noemen. Slechts 5 van de 16 geteste zomerbanden, haalt een voldoende. Dat blijkt uit de zomerbandentest van de ANWB. Het gaat vooral om banden met maat 215/65 R 16 C, wat een veel gebruikte band is. Bijna alle banden uit deze categorie scoren ver onder de maat. 

Weinig grip op nat wegdek

De maat 215/65 R 16 C is het type band wat wordt gebruikt voor bestelauto’s, personenbusjes, campers en caravans. Niet 1 van de geteste banden scoort goed. Maar 5 halen een voldoende. Van de 16 geteste banden scoren er 11 matig tot slecht. Geen van de banden scoort goed op een nat wegdek.  De beste band haalt bij een noodstop vanaf 80 kilometer per uur een remweg van 43 meter. Dat is ruim voldoende. De slechtste band uit de test boekt een zeer slecht resultaat met een remweg van 54 meter. Een goede band moet een remweg van 38 meter halen. Ook de wegligging en grip in bochten laat bij de meeste banden zeer te wensen over.

185/65 R15

Banden uit de bandencategorie 185/65 R15 scoren wel goed op alle testonderdelen. Van de 16 geteste banden halen 2banden een goed oordeel.  De andere 14 banden scoren allemaal voldoende in de test. De ANWB bandentests is een samenwerkingsverband van Europese autoclubs en Europese consumentenorganisaties.

Verkeersveiligheid voorop

De bond vermoedt dat bestelautobanden vooral geproduceerd worden voor veel draagvermogen, lange levensduur en laag brandstofverbruik. Dit gaat volgens de bond uiteindelijk ten koste van de verkeersveiligheid. De wens van de ANWB is dat bandenfabrikanten meer aandacht besteden aan de verkeersveiligheid van de band, met name de prestaties op nat wegdek.

(Bron: ANP/AD/ANWB)

Geef een reactie