vluchtstrook

Mag u bij noodweer als zware regenval op de vluchtstrook stoppen?

Als het zo hard regent, sneeuwt, mist of stormt dat het niet langer verantwoord is om door te rijden, wilt u wellicht het noodweer uitzitten op de vluchtstrook. Bij pech of onwel worden is dit toegestaan, maar geldt dit ook voor extreem weer?

Extreem weer is een noodsituatie

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven volgens de ANWB. Volgens een toelichting op het Reglement verkeersregels en verkeerstekens is extreem weer een noodsituatie, die het rechtvaardigt om de vluchtstrook op te zoeken. Wannéér er sprake is van extreem weer vermeldt de toelichting echter niet. Tegenover het AD zegt een woordvoerder van de ANWB: “wanneer weggebruikers door extreem weer niet meer in staat zijn hun voertuig goed te besturen – vanwege bijvoorbeeld geen zicht op de weg – is net als bij pech of onwel worden uitwijken naar de vluchtstrook de beste keuze.” Rijkswaterstaat ziet liever dat het verkeer langzaam doorrijdt naar een parkeerplaats. Dit vanwege de gevaren die stilstaan op de vluchtstrook met zich meebrengen. Andere weggebruikers verwachten dit immers niet en door de weersomstandigheden zijn stilstaande auto’s slecht zichtbaar.

Autorijden
Lees ook: Autorijden bij zware regenval en diepe plassen: wel en niet doen

Politie handhaaft niet bij stilstaan op de vluchtstrook

De politie geeft aan dat stilstaan op de vluchtstrook in verband met het weer formeel niet mag. Voor rijden op de vluchtstrook staat een boete van 370 euro en voor onnodig stilstaan 230 euro. Er wordt echter een oogje dichtgeknepen wanneer weggebruikers het in extreme weerssituaties wel doen. Er wordt dan niet handhavend opgetreden. Tegenover RTL Nieuws zegt de Landelijke Eenheid: “We willen niet dat mensen koste wat het kost doorrijden en vervolgens in de slip raken en ongelukken veroorzaken.”

rijden bij storm
Lees ook: Zo gaat u goed voorbereid de weg op bij een storm

Adviezen bij noodweer

Rijkswaterstaat adviseert om voorzichtig door te rijden bij noodweer. “Pas je snelheid aan de omstandigheden aan, doe je lichten aan en houd afstand.” Ook volgens de ANWB is dat een goede optie. Als u echt niet meer verder durft of wilt rijden, dan adviseert Rijkswaterstaat om van de snelweg te gaan, naar een veilige parkeerplek zoals een rustplaats of tankstation. Mocht u toch naar een vluchtstrook uitwijken, bedenk u dan dat het dus een onveilige plek is om stil te staan. Andere weggebruikers die ook op de vluchtstrook willen stoppen zien u vaak niet goed bij slecht zicht. Dan loopt u gevaar, helemaal als u in de auto blijft zitten. Zet daarom uw waarschuwingslichten aan. In een eerder artikel vertellen we waar de weercodes geel, oranje en rood voor staan.

(Bron: AD, RTL Nieuws, Radar, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie