Weginspecteurs sneller bij incident dankzij blauw zwaailicht

Rijkswaterstaat rust 55 weginspecteurs uit met blauw zwaailicht en sirene. Zo kan de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu sneller bij incidenten zijn en deze efficiënter afhandelen. Hierdoor wordt de verkeersveiligheid verbeterd.

Incidenten snel oplossen

Directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat geeft in Oostzaan het startsein voor de proef, die wordt gehouden in de regio’s Amsterdam, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Zwolle/Groningen.
Reden voor de proef is dat het steeds lastiger wordt om incidenten snel te bereiken, vanwege drukte op de weg, het ontbreken van een vluchtstrook en weggebruikers die het huidige, oranje zwaailicht niet respecteren. De rol van de weginspecteurs bij veiligheid en doorstroming wordt steeds belangrijker, omdat ze vaak als eerste bij een incidenten op de snelweg aanwezig zijn. Rijkswaterstaat wil op termijn dat alle 300 weginspecteurs gaan rondrijden met blauw zwaailicht en sirenes, om zo de incidenten snel op te kunnen lossen.

Werkzaamheden van de weginspecteurs

De weginspecteurs beveiligen ongevallen, zodat hulpverleningsdiensten veilig kunnen werken en het overige verkeer snel en veilig doorstroomt. 55 weginspecteurs krijgen nu de beschikking over een blauw zwaailicht en sirene, die ze bij ernstige incidenten mogen gebruiken op aanwijzing van een verkeerscentrale. De proef duurt 2 jaar.

(Bron: Rijkswaterstaat, ANP)

Geef een reactie