Brexit

Reizen na Brexit: wat verandert er?

Vanaf 31 januari 2020 hoort het Verenigd Koninkrijk (VK) niet meer bij de Europese Unie (EU). Een grote verandering op papier, maar wat betekent het in de praktijk voor Nederlanders die in 2020 naar dit land afreizen? Verandert er al wat voor toeristen uit de EU, of valt het mee?

Nog even over Brexit

In 2016 stemmen meer dan 17 miljoen Britten middels een referendum voor vertrek uit de Europese Unie. Na dit referendum volgen er jaren van getouwtrek en moeten 2 premiers het veld ruimen. Eerst David Cameron en daarna Theresa May. Die laatste heeft tijdens haar ambtsperiode de -zo weten we nu- ondankbare taak om met de EU te onderhandelen over een pakket met afspraken. Uiteindelijk lukt het May niet om passende afspraken met de EU te maken. Haar opvolger Boris Johnson komt wel tot overeenstemming met de EU en zodoende verlaat het VK op 31 januari 2020 de EU.

Nog geen concrete beslissingen

Hoewel de EU en het Verenigd Koninkrijk het eens zijn geworden, zal 2020 een zeer spannend Brexit-jaar worden. Over vrijwel alle onderdelen uit de deal moet nog verder onderhandeld worden om tot concrete afspraken te komen, waardoor er tot 31 december 2020 weinig zal veranderen. Dat is goed nieuws voor vakantiegangers, want dat betekent dat zij nog onder de oude voorwaarden van en naar het VK kunnen reizen. Wat dat precies inhoudt? Wij zetten de belangrijkste regels voor u op een rij:

Naast deze basale regels rondom het in- en uitreizen kunt u in het VK ook nog gewoon telefoneren en gebruik make van mobiel internet zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Ook kunt u uw Europese verzekeringspas nog gebruiken als dit nodig mocht zijn. Al het bovenstaande geldt niet alleen voor Engeland, maar ook voor Wales, Noord-Ierland en Schotland.

Wat kan er veranderen?

De Britse premier Boris Johnson heeft duidelijk gemaakt dat hij na een transitieperiode van 1 jaar alles rond wil hebben. Het is nu nog moeilijk te zeggen wat dit betekent voor Nederlanders die na 31 december 2020 naar Groot-Brittannië willen reizen, maar het zou onder meer kunnen inhouden dat het identiteitsbewijs wegvalt als geldig reisdocument.

Ook zou het zo kunnen zijn dat mensen hun Europese verzekeringspas hier niet meer kunnen gebruiken, want deze pas is enkel te gebruiken in landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte. Dit is een raad waar 31 Europese landen en Australië lid van zijn. De meeste van de leden (27, om precies te zijn) zijn EU-lid, maar ook Zwitserland, IJsland en Noorwegen horen erbij. Deze landen zijn geen lid van de Europese Unie, maar wel van de Europese Vrijhandelsassociatie, wat er voor zorgt dat er vrij verkeer van goederen en personen is tussen deze landen en de EU-lidstaten. Als Groot-Brittannië besluit niet tot het Europese Vrijhandelsassociatie toe te treden, hier niet tot wordt toelaten of op een andere manier buiten de Europese Economische Ruimte blijft, dan is het dus niet meer mogelijk om er gebruik te maken van de Europese verzekeringspas.

Bovendien kan het zo zijn dat bellen en internetten in het VK duurder wordt na 31 december 2020 en kan het recht op compensatie bij een vertraagde vlucht komen te vervallen. Beide zaken zijn EU-gereguleerd.

Treinreizen wordt makkelijker

Het blijft dus nog koffiedik kijken wat de Brexit zal veranderen voor Nederlandse reizigers naar het Verenigd Koninkrijk, maar 1 ding is al wel duidelijk: het treinreizen van Amsterdam naar Londen wordt makkelijker. Vanaf april 2020 hoeft iedereen die vanuit Amsterdam met de Eurostar-trein naar de Britse hoofdstad gaat niet meer door de douane op het station van Brussel. Dat scheelt minstens een uur reistijd.

(Bron: ANWB, European Union, Zorgwijzer, NS)

Geef een reactie