Klapband auto

Autorijden bij warm weer? Kijk uit voor een klapband

Bij warm weer is het altijd een goed idee om verkoeling te zoeken, op het strand of in een museum bijvoorbeeld. En als u niet in de buurt woont, kan het nodig zijn om daarvoor de auto te pakken. Maar kijk wel goed uit als u bij hoge temperaturen de weg op gaat, want de kans op een klapband is dan groter. Waar komt dat door en wat kunt u doen om dit te voorkomen?

Wat zijn de hoofdoorzaken van een klapband?

Voor een klapband gelden 3 hoofdoorzaken. Het kan liggen aan slijtage van de band en/of een te zware lading van de auto. Maar met een verkeerde bandenspanning (te hoog of juist te laag) loopt u het meeste risico op een klapband. Bij een te hoge bandenspanning ontstaat er binnendruk in de band, die vervolgens kan klappen. En als de bannenspanning te laag is, ontstaat er meer wrijving met het wegdek en heeft de band minder grip op de weg.

Waarom heeft u bij warm weer sneller een klapband?

Als de temperaturen flink oplopen, is er dus een extra factor. Bij warm weer drogen uw banden namelijk sneller uit en hebben ze onderweg meer last van wrijving. Daardoor kan het rubberen oppervlak broos worden. Dit kunt u herkennen aan een lichte verkleuring en kleine scheurtjes, ook wel ‘bandrot’ genoemd. Als u de auto al een tijdje niet meer gebruikt heeft, is de kans op een klapband al helemaal groter.

Caravan controle
Lees ook: 1 op de 3 caravans in Nederland afgekeurd: hoe voorkomt u dat u in een onveilige caravan rijdt?

Hoe kunt u dit voorkomen?

De bandenspanning van uw auto regelmatig controleren, het is sowieso geen slecht idee als u een klapband wil voorkomen. Verder kan het helpen om uw auto zo te parkeren dat de banden in de schaduw staan. Als dat niet lukt, kunt u de banden beschermen tegen de zon, bijvoorbeeld met een hoes of een handdoek. Let verder op hoeveel bagage u meeneemt. En zorg ervoor dat u de banden tijdig vervangt, als ze beginnen te slijten.

Autorijden bij hitte, waar moet u nog meer rekening mee houden?

Wat voor weersomstandigheden er ook zijn, het is iets om rekening mee te houden in uw rijgedrag. Als het regent, moet u bijvoorbeeld aquaplaning voorkomen. En bij hitte is het belangrijk om de airco op een verantwoorde manier te gebruiken. Hoe u dat doet, leest u in dit artikel. Zorg bovendien goed voor uzelf en neem voldoende te drinken mee voor onderweg. En als u huisdieren meeneemt, laat ze dan niet in de auto zitten.

(Bron: Suzuki, Independer, Omroep Zeeland, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie