Caravan controle

1 op de 3 caravans in Nederland afgekeurd: hoe voorkomt u dat u in een onveilige caravan rijdt?

Autobrancheorganisatie BOVAG slaat alarm. Veel caravans in Nederland blijken namelijk technische mankementen te hebben, vooral bij de remmen. Hoe kunt u voorkomen dat u met een onveilige caravan op pad gaat?

Hoeveel caravans in Nederland zijn onveilig?

BOVAG baseert zich op een steekproef van ruim 3.000 caravans, die in 2022 een officiële onderhoudsbeurt hebben gekregen. 917 daarvan, bijna 1 op de 3, blijken niet te voldoen aan de veiligheidseisen. Deze voertuigen mogen pas na 1 of meerdere reparaties weer de weg op. In meer dan de helft van de 917 gevallen blijkt het remsysteem niet veilig genoeg te zijn. Daarnaast blijken de gasinstallatie en het onderstel (denk aan assen, schokbrekers en banden) vaak reparaties nodig te hebben.

Hoe ouder de caravan is, hoe groter de kans dat die onveilig is. Dat blijkt uit een afkeurpercentage van minstens 40 procent bij caravans van 20 jaar en ouder. Deze cijfers zijn een teken aan de wand. Een periodieke keuring, zoals de APK van uw auto, is niet verplicht in Nederland. Dus de kans is groot dat er nog veel meer caravans in Nederland staan die eigenlijk niet veilig genoeg zijn.

stallingsplek
Lees ook: Stallingsplek voor caravan of camper vaak niet te vinden, dit kunt u doen

Hoe vaak moet u uw caravan laten keuren?

Daarom adviseert de BOVAG om eens per 2 jaar uw caravan te laten controleren. Bij jarenlang gebruik kan de caravan namelijk technische mankementen gaan vertonen. “Meestal is het geen onwil, maar puur onwetendheid. Mensen zien de gevaren niet”, citeert het Algemeen Dagblad keurmeester Taco Smit.

Een niet functionerend remsysteem of versleten schokbrekers kunnen ook gevaarlijk zijn. Smit ziet ook dat caravaneigenaars jarenlang dezelfde banden gebruiken. Maar het advies van BOVAG is om de banden elke 6 jaar te vervangen. Na verloop van tijd kunnen er namelijk nauwelijks zichtbare haarscheurtjes ontstaan, die de band aantasten. “Mensen denken: het profiel is nog goed dus de band is nog prima. Het slijt niet dus er is geen gevaar, wordt er gedacht. Totdat je een klapband krijgt”, aldus Smit.

Een verplichte keuring van uw caravan zal er voorlopig niet komen. Maar het is dus wel aan te raden om uw caravan van tijd tot tijd te laten controleren, zeker als u die al jarenlang heeft. BOVAG besteedt hier tijdens de ANWB Ledendagen op de Beekse Bergen (vrijdag 12 tot zondag 14 mei 2023) extra aandacht aan. Tijdens de BOVAG Pitstop kunt u uw caravan meenemen voor een controle. Daarnaast is het van belang om de caravan regelmatig schoon te maken. In een eerder artikel leggen we uit hoe u dit het beste kunt doen. Ook op MAX vakantieman vindt u tips voor de schoonmaak.

caravantrekker
Lees ook: Hoe zit het? Waaraan herkent u een auto die geschikt is als caravantrekker?

(Bron: Archief, MAX vakantieman BOVAG, ANP, Algemeen Dagblad, ANWB. Foto: Phil Nijhuis/ANP)

Geef een reactie