75-plussers rijden steeds vaker auto en dat wordt gemerkt bij het CBR

Steeds meer Nederlanders rijden tot op hoge leeftijd auto. Iedereen die ouder is dan 75 jaar moet wel een medische verklaring aanvragen om het rijbewijs te verlengen en dat wordt gemerkt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Vraag gezondheidsverklaring tijdig aan

Uit cijfers van het CBR blijkt dat het aantal aangevraagde gezondheidsverklaringen dit jaar tot circa 650.000 stijgt. Dat is zo’n 8 procent meer dan in 2017. Door de stijging van het aantal medische verklaringen dat het CBR moet verwerken kan de wachttijd soms oplopen tot wel 6 maanden. Dit terwijl het CBR streeft naar maximaal 4 maanden. Het bureau adviseert mensen die een medische beoordeling nodig hebben dit dan ook tijdig aan te vragen, lang voordat hun rijbewijs verloopt.

Drukte CBR

Zowel mensen ouder dan 75 jaar als degenen die een aandoening hebben die van invloed kan zijn op de rijvaardigheid moeten een medische verklaring aanvragen als ze hun rijbewijs verlengen. De drukte bij het CBR wordt niet alleen door dergelijke aanvragen veroorzaakt, maar ook door de economische groei en omdat het bureau overstapt op nieuwe systemen. De overgrote meerderheid van de aanvragers (ruim 95 procent) krijgt op dit moment overigens nog ruim op tijd bericht over hun geschiktheid om te mogen rijden.

Meer over autorijden op latere leeftijd

Autobezit is de afgelopen 10 jaar sterk toegenomen onder 75-plussers en over het algemeen hebben oudere chauffeurs een bak aan ervaring, wat hen tot betrouwbare weggebruikers maakt. Maar wat als autorijden niet langer verantwoord is? In een eerder artikel hebben wij beschreven hoe u daar mee om kunt gaan. En wilt u uw kennis van de verkeersregels opfrissen? Lees dan ook ons artikel: kent u de verkeersregels nog?

(Bron: ANP, archief)

Geef een reactie