coulanceregeling

CDA en D66 willen sneller coulanceregeling CBR voor 75-plussers

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur (VVD) hoopt voor 1 december 2019 de coulanceregeling voor automatische verlening van rijbewijzen van 75-plussers bij het CBR rond te hebben. Regeringspartijen CDA en D66 vinden echter dat 75-plussers met een verlopen rijbewijs niet tot eind dit jaar hoeven wachten op een oplossing.

Coulanceregeling CBR

Het kabinet werkt aan een coulanceregeling voor de automatische verlenging van de rijbewijzen van 75-plussers die in de problemen raken door de lange wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR kan het werk al langere tijd niet aan en de wachtlijsten blijven groeien. Met de regeling worden rijbewijzen van 75-plussers vanaf eind dit jaar zonder medische herkeuring met een jaar verlengd. Mits diegenen tijdig met de aanvraagprocedure voor verlenging begonnen zijn.

Systemen CBR pas in december aangepast

Voor de coulanceregeling moeten de systemen van het CBR worden aangepast en dat is op zijn vroegst pas in december gereed, stelt Van Nieuwenhuizen. Een oogje dichtknijpen kan volgens haar ook niet. Dan kunnen bijvoorbeeld ook bestuurders waarvoor de regeling niet is bedoeld hun gang gaan, waarschuwt zij. CDA en D66, en vermoedelijk het leeuwendeel van de oppositie, vinden echter dat de minister nog niet alles in het werk heeft gesteld. Ze roepen Van Nieuwenhuizen dan ook opnieuw naar de Kamer.

Meldpunt wil graag uw verhaal horen

Meldpunt krijgt veel meldingen over de lange wachtlijsten bij het CBR en gezondheidsverklaringen die kwijtraken. In het nieuwe seizoen wordt hier aandacht aan gegeven. Wilt u erover meepraten? Op de website kunt u al uw ervaringen en meningen over het CBR kwijt. Experts reageren er met advies en de redactie plaatst met regelmaat een update, artikel of vraag.

(Bron: ANP, Meldpunt, De Volkskrant)

Geef een reactie