CBR

CBR mag voortaan zonder medisch dossier slecht rijgedrag oudere toetsen

Jaarlijks geven familieleden of andere betrokkenen zo’n 100 oudere automobilisten als brokkenpiloot aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Sinds 2010 neemt het CBR al aanvragen in behandeling als medische gegevens ontbreken, maar nu heeft een rechter dit voor het eerst ook officieel goedgekeurd.

Herkeuring

De rechter heeft deze uitspraak gedaan in een rechtszaak die een 80-plusser uit het Limburgse Beek heeft aangespannen nadat het CBR op gezag van zijn familie een herkeuring heeft bevolen. In 2015 is het rijbewijs van de 80-plusser nog verlengd, nadat de man op zijn eigen verklaring geen klachten heeft aangevinkt en zijn arts ook geen gebreken heeft aangegeven, die het autorijden zouden kunnen verhinderen.

Hersenletsel

Vanwege verschillende gebeurtenissen met de gezondheid van de meneer hebben familieleden van hem een brandbrief geschreven aan het CBR. Bij een CT-scan is onder andere hersenletsel aangetoond. Het CBR heeft vervolgens tot een herkeuring besloten, waarop de man, die net een nieuwe auto had aangeschaft een rechtszaak heeft aangespannen. Volgens hem was er een familievete aan de hand. Volgens de rechtbank is één brief echter voldoende en hoeft de afzender niet objectief te zijn.

Reactie CBR

Een woordvoerder van het CBR reageert: “We geven de voorkeur aan een brief die wordt ondersteund door de bevindingen van een arts of een maatschappelijke instantie, maar als die niet wil meewerken en de brief is geloofwaardig, beginnen we een onderzoek.” Na een brief van bezorgde kinderen of andere betrokkenen kan het CBR vervolgens dus besluiten de oudere te herkeuren en autorijden tot deze keuring te verbieden.

Lees ook: wat als autorijden niet langer verantwoord is en Raad Gevraagd: hoe laat ik mijn man stoppen met autorijden?

Bent u het eens met deze nieuwe gang van zaken?

(Bron: ANP, volkskrant.nl)

Geef een reactie