auto wassen

Zelf de auto wassen of toch door de wasstraat?

Is uw auto vies geworden op vakantie of stond u onder een boom en heeft een vogel uw auto als mooi canvas gebruikt voor een kleurrijk (poep)portret? Dan is het verstandig om de auto te (laten) wassen. Tijdens de droogte en in tijden van een watertekort wilt u misschien besparen op water. Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) roept hiertoe ook op begin augustus 2022. Dus welke optie zorgt voor het minste watergebruik? Zelf de auto wassen of door de wasstraat rijden?

De wasstraat

De wasstraat klinkt misschien niet als de beste optie, er wordt immers een hoop water gebruikt. Volgens de ANWB is dit zo’n 600 tot 800 liter per wasbeurt. Maar dit is wel een goede optie om uw auto schoon te krijgen, want een moderne installatie hergebruikt tot wel 90 procent van dit water. Olie, vet en vuil worden uit het gebruikte water gefilterd, opgevangen en door professionele bedrijven verwerkt. Het opgeschoonde water gaat daarna weer gewoon over de volgende auto heen. Ook de wasboxen, waarbij u zelf uw auto schoon moet maken, hergebruiken en filteren het water.

Volgens TopGear gebruikt een carwash tussen de 50 en 150 liter vers water. Per wasstraat wisselt dit, het is ook afhankelijk van hoe nieuw de installatie is.

Zelf de auto wassen

Als u zelf uw auto gaat wassen, komt u volgens EenVandaag uit op 65 tot 80 liter water. Het ligt eraan hoe grondig u de auto dan gaat schoonmaken. Let dan wel op waar u de auto schoonmaakt, want in veel gemeenten mag dit niet meer op straat. In sommige woonwijken zijn gescheiden rioolsystemen aangelegd. Vanwege het sop wat gebruikt wordt bij het wassen van de auto wordt het als afvalwater gezien en dat mag het oppervlaktewater niet in.

Hergebruik van water

Het verschil tussen zelf wassen en in de wasstraat maakt dus uiteindelijk niet zo heel veel uit, qua hoeveelheid water. Wel is het zo dat in een wasstraat of wasbox het water hergebruikt wordt, wat beter is voor het milieu. Als u zelf aan de slag wilt gaan, dan hebben we nog wat tips op een rijtje gezet. En we zochten ook uit hoe vaak het nodig is om de auto weer te laten blinken.

(Bron: ANWB, TopGear, Rijkswaterstaat, AD.nl. Foto: Shutterstock) 

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Klepstoter says:

  Quote uit artikel: “Als u zelf uw auto gaat wassen, komt u volgens EenVandaag uit op 65 tot 80 liter water.”.

  Dat lijkt mij een beetje te hoog geschat. Wanneer we de stappen doornemen van een auto wassen kom ik hooguit uit op 40:

  1. Auto met tuinslang kortstondig afspoelen, ik schat op 20 seconde. Dat zal dan ongeveer 10 liter zijn.
  2. Met grote emmer sop (12 liter) auto afwassen
  3. Auto wederom afspoelen 10 liter water
  4. Dak droogmaken, ramen met trekker schoon trekken, rest droogmaken
  5. Auto afnamen met droogdoek

  6. Additioneel velgen zeer goed schoonmaken met velgenschoonmaakmiddel: 8 liter (inclusief snel afspoelen)

  Totaal 40 liter

  Maar ik zie veel mensen overdreven lang met een tuinslangetje hun auto besproeien alsof het een struik in de tuin is. Dat heeft totaal geen zin. En dan kan je zomaar 40 liter meer gebruiken. En dan zit je inderdaad op 80 liter.

   Klepstoter says:

   Puntje 5 vervalt, is al genoemd in punt 4.