auto wassen

Op straat de auto wassen is een uitstervende gewoonte geworden

Zelf met de hand de auto wassen is in vroeger tijden nog iets wat veel en vaak gedaan wordt. Tegenwoordig doen steeds minder mensen dat. Daarentegen groeit de populariteit van de wasstraat, meldt brancheorganisatie BOVAG, die onderzoek heeft gedaan naar het autowassen.

Zaterdag autowasdag niet langer gewoonte

Uit het onderzoek blijkt dat in 2018 minder dan een kwart van de autobezitters nog het liefst thuis het voertuig wast. Tijdens de crisis in 2012 is dat nog 37 procent. Het aantal mensen dat gebruik maakt van de wasstraat is in die tijd juist gestegen. Van 30 procent tijdens de crisis, naar 42,5 procent in 2018. In totaal is het Nederlandse wagenpark in 2018 meer dan 73 miljoen keer gewassen, waarvan bijna 28 miljoen keer in wasstraten. Ook de favoriete wasdag is aan verandering onderhevig. In 2015 wast 46 procent de auto nog het liefst op de traditionele zaterdag. In 2018 is dat nog maar 35 procent en er is intussen meer spreiding over de weekdagen. De zondag is als wasdag iets minder populair geworden, van 8 naar 7 procent.

Helemaal niet wassen

Er is ook een grote groep die de auto helemaal niet wast: 7 procent van de ondervraagden zegt de auto nooit te wassen. Dat komt neer op ongeveer 600.000 auto’s. Het aantal niet-wassers daalt wel. In 2015 heeft 10 procent van de autobezitters geen behoefte aan een glanzende auto, oftewel 800.000 auto’s.

Verbod op autowassen

Niet alleen de animo bij de autowassers zelf is afgenomen, in veel gemeenten zorgt het beleid er daarnaast voor dat er niet meer op straat wordt gewassen. Doordat in steeds meer woonwijken gescheiden rioolsystemen worden aangelegd, is het daar verboden om nog auto’s op straat te wassen. Dit vanwege het sop dat anders in het oppervlaktewater terecht komt, aangezien dat afvalwater niet naar een zuiveringsinstallatie gaat.

Steeds meer autowasbedrijven

Steeds meer mensen gaan voor het gemak van de wasstraat, een roll-over of de diensten van een poetsbedrijf. Het aantal autowasbedrijven groeit dan ook gestaag. In Nederland zijn we er inmiddels 1.634 rijk. Waarvan 270 met een kettingwasstraat, 1.168 hebben een roll-over en bij 717 bedrijven staan wasboxen, waar de auto met borstels, shampoos en een hogedrukspuit zelf kan worden gewassen.

Door de wasstraat voor het goede doel

Op 29 juni 2019 organiseert BOVAG de Nationale Autowasdag, waarbij autowas- en poetsbedrijven uit het hele land op de laatste zaterdag voor het begin van de eerste zomervakanties (regio Zuid) allerlei acties organiseren om geld in te zamelen voor de stichting Muziekids. Voor elke wasbeurt wordt op deze dag 1 euro (of 10 procent van een poetsbeurt) gedoneerd aan de organisatie die ernstig zieke kinderen in hun muziekstudio’s even laat vergeten dat ze ziek zijn. Zij kunnen hier zingen, plaatjes draaien en instrumenten bespelen, hetgeen ook bevorderlijk is voor hun herstel. Alle kinderen die op zaterdag 29 juni meekomen naar het BOVAG-autowasbedrijf krijgen een kleurplaat, waarmee ze mooie prijzen kunnen winnen.

(Bron: ANP, BOVAG)

Geef een antwoord