Auto wassen winter wasstraat

Kunt u alsnog uw auto wassen als het vriest?

Uw auto wassen, het moet van tijd tot tijd gebeuren en het is bij uitstek een klusje voor in de weekenden. Maar als de temperatuur om en nabij het vriespunt ligt, is het misschien niet aanlokkelijk om met uw emmer en sop naar buiten te gaan. Is het dan eigenlijk nodig om uw auto te wassen, thuis of in de wasstraat?

Uw auto (laten) wassen in de winter, kan dat?

Om met de deur in huis te vallen: jazeker, bij zeer lage temperaturen is het juist verstandig om uw auto te blijven wassen. De kans is namelijk groot dat uw auto in aanraking komt met strooizout onderweg. In combinatie met vocht kan dit zorgen voor roestvorming en andere problemen aan uw auto. Hoe u het strooizout het best kunt verwijderen, leest u in dit artikel.

Als u de ruiten lange tijd niet schoonmaakt, kunnen er vuilresten achterblijven, waardoor ze sneller kunnen beslaan. Als dat eenmaal is gebeurd, kost het u meer tijd om ze weer ijsvrij te maken. En als u dat niet doet, kan dat u op een boete komen te staan, voor onvoldoende zicht via uw ruiten. Let ook goed op de koplampen van uw auto. Want als die vuil zijn, geven ze ook minder licht. Dit kan zelfs problematisch worden tijdens een APK, zoals Meldpunt in dit artikel uitlegt. Heeft u sensoren en camerafuncties in uw auto, zorg dat u die dan ook goed onderhoudt.

auto
Lees ook: Nooit wassen is slecht voor een auto, maar hoe vaak is het nodig?

De wasstraat bezoeken in de winter: waar moet u aan denken?

Hoe laag de temperatuur ook is, u kunt zowel de wasstraat bezoeken (als die geopend is) als uw auto zelf wassen (als dat niet verboden is in uw gemeente). Door een bezoekje aan de wasstraat te brengen, kunt u het onderstel van de auto schoonmaken, waar strooizout zich vaak ophoopt. Als uw auto sterk vervuild is, met bijvoorbeeld sneeuwresten, kunt u de grove vuilresten van tevoren zelf al verwijderen. Ook kan het geen kwaad om een extra waxlaag op uw auto aan te laten brengen.

Houd verder rekening met de gebruikelijke voorschriften in de wasstraat. Draai bijvoorbeeld de tankdop dicht, schakel de automatische ruitenwissers uit, klap de buitenspiegels naar binnen en draai de staafantenne eventueel los. Overigens komt zo’n staafantenne bij moderne auto’s minder vaak voor. Een haaienvin op uw autodak, het hedendaagse alternatief voor de klassieke antenne, levert doorgaans geen problemen op in de wasstraat. En zorg tot slot dat uw auto goed droog is, voordat u weer de weg op gaat.

auto wassen
Lees ook: Zelf de auto wassen of toch door de wasstraat?

Zelf uw auto wassen in de winter: waar moet u aan denken?

Durft u het aan om zelf uw auto te wassen in de vrieskou? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Gebruik ruitenwisserhoesjes en voorzie de sloten van antivries, zodat ze niet bevriezen tijdens de wasbeurt. Spoel eerst de grove vuilresten af. Hierbij kunt u beter lauw water gebruiken dan warm water. Ook in dit geval geldt het advies om uw auto goed op te laten drogen. Daarom kunt u beter onderdeel voor onderdeel wassen en zo snel mogelijk afdrogen, voordat het weer bevriest.

Autoruiten bevroren
Lees ook: Waarom uw autoruiten wel of niet bevriezen: 4 vragen

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Omroep Gelderland, AutoWeek, Allianz Direct, De Stentor, ANWB, BOVAG. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie