Wespenbestrijders

Wespenbestrijders opvallend druk met vele wespennesten

Het aantal wespennesten is dit jaar opvallend hoog en wespenbestrijders hebben het er nu al flink druk mee. Normaal begint de echte overlast pas in augustus, maar dit jaar moeten we daar eerder op rekenen.

Meer dan gemiddeld wespenjaar

Volgens Nature Today wordt dit een meer dan gemiddeld wespenjaar. De gunstige weersomstandigheden zorgen ervoor dat veel wespenkoninginnen een succesvol nest hebben gevormd. Wespenbestrijders hebben het na enkele rustige jaren druk met alle aanvragen. In 2016 en 2017 lag het aantal nesten laag tot zeer laag. Zeker in vergelijking daarmee is er nu een enorme toename te zien, maar sowieso ligt het aantal wespennesten dit jaar hoger dan normaal.

Gunstige weersomstandigheden

Na een koude start van het jaar zijn de meeste koninginnen dit jaar pas in april uit hun winterslaap gekomen. Zij zijn dan kwetsbaar voor kou en neerslag en de weersomstandigheden zijn op dat moment zeer belangrijk. Dit jaar is de tweede helft van april en ook mei uitzonderlijk gunstig voor hen geweest, met hoge temperaturen en weinig neerslag. Er is wel hevige regenval geweest in deze periode, maar dat was op het moment dat de wespen in hun nest zaten, waardoor zij dat overleefd hebben.

Veel voedsel beschikbaar

Door de gunstige weersomstandigheden is er dit jaar veel voedsel beschikbaar voor de wespen. Op hun menu staan onder andere muggen, vliegen en rupsen en die zijn er volop door de hoge temperaturen en droge omstandigheden. De goede vliegomstandigheden, voldoende voedsel en hoge temperaturen hebben vervolgens voor een snelle ontwikkeling van de nesten geleid en dus ook tot een toename van het aantal meldingen bij wespenbestrijders.

Werksters komen eerder op zoetigheden af

Voor de komende weken is ook nog goed weer verwacht en de snelle ontwikkeling van de nesten zal dus waarschijnlijk aanhouden. Wat voor de wespen nog roet in het eten kan gooien is de droogte. Als de vegetatie verdroogt en de voedselbeschikbaarheid van insecten daardoor ook afneemt, dan kunnen wespen ook in de problemen komen. Is dat niet het geval, dan kunnen wij ons naar alle waarschijnlijkheid opmaken voor een snelle toename van het aantal wespen dat op onze zoetigheden afkomt. Normaal is dat pas gedurende de augustusmaand het geval, maar nu hebben de werksters al eerder tijd daarvoor, doordat de nesten eerder af zijn en de koninginnen dan geen nieuwe eieren meer leggen die verzorgd moeten worden.

Heeft u dit jaar al overlast ondervonden van wespen?

Bekijk ook: Wat te doen tegen wespen? 

(Bron: ANP, Nature Today)

Geef een reactie